Hallandsposten

Dödligt virus ramar in Läckbergs första manus i en långfilm

En kärlekshis­toria – inte en virusthril­ler. Så beskriver Camilla Läckberg sin långfilmsd­ebut ”Glaciär”, som utspelas på ett lyxhotell under en pandemi.

-

Det kan vara vårljuset eller den faktiskt fysiska intervjun i dessa Zoom-tider, men det blir ovanligt bubbligt när det ska snackas

”Glaciär”, Camilla Läckbergs debut som manusförfa­ttare till en långfilm.

Eller så handlar den gladnervös­a stämningen (”Det känns som när man ska lämna sitt barn på förskolan första gången”) helt enkelt om de inblandade. Camilla Läckberg och skådespela­ren Alexander Karim garvar högt, skämtar och avslutar varandras meningar.

– Jag och Alex är optimister, som hejar på. Medan Baker är den som sitter som Krösa-maja i ett hörn och muttrar: ”det kommer att gå åt helvete, jag kommer att få sälja huset och få corona och dö.” Han har varit döende sedan i mars förra året, säger Camilla Läckberg och skrattar.

Själv har hon varit lindrigt sjuk i covid-19. Alexander Karim insjuknade under inspelning­en men kunde, hjälpligt, spela in några av scenerna själv, från sitt hem.

”Glaciär” gick från idé till färdig film på knappt ett år. Handlingen utspelas i en nära framtid då en dödlig pandemi härjar över jorden. Två omaka främlingar, som spelas av Alexander Karim och Lena Endre, lever isolerade i en sorts lyxkarantä­n på ett hotell. På distans börjar de bygga upp en relation, som inkluderar walkie-talkies, djupa samtal, en storslagen dansscen och en hel del starka drinkar.

Att filmen finns, och snart får premiär på Viaplay, är faktiskt tack vare att Alexander Karim och Camilla Läckberg medverkade i tv-programmet ”Stjärnorna på slottet”. Camilla Läckberg drar sig till minnes hur det var när de träffades för första gången.

– Alex kom emot mig för att hälsa och jag ser hur han har ett sådant där stjärnljus i ögonen och jag bara...

– Nu vill han ta en selfie, säger Alexander Karim.

– Och jag tänker att det här blir en lång vecka, fortsätter Camilla Läckberg, men då säger han: ”Är du gift med Simon Sköld?” Och det visar sig att han är ett jättefan av

 ??  ?? Gänget bakom ”Glaciär”, som är Camilla Läckbergs, Alexander Karims och regissören Baker Karims första projekt med sitt nya produktion­sbolag. ”Vi har massor av nya idéer på gång”, säger Camilla Läckberg om framtiden. Lena Endre spelar en av huvudrolle­rna i filmen.
Gänget bakom ”Glaciär”, som är Camilla Läckbergs, Alexander Karims och regissören Baker Karims första projekt med sitt nya produktion­sbolag. ”Vi har massor av nya idéer på gång”, säger Camilla Läckberg om framtiden. Lena Endre spelar en av huvudrolle­rna i filmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden