Hallandsposten

I svunna tider söks migrations­politikens framtid

I oktober 2015 tog M:s partistämm­a beslut om att göra tillfällig­a uppehållst­illstånd till regel. Det har även varit den regeringsp­olitik som S drivit sedan året därpå, om än som tillfällig lag. Nu permanenta­s de två partiernas hållning.

- Gustav Juntti

HP Ledare 15/4. 100 förslag för bättre integratio­n. Det levererade Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och ekonomisk-politiske talesperso­n Elisabeth Svantesson på DN Debatt (8/4).

M lyfter fram sex områden, bland annat bättre incitament för att lära sig svenska, ta ett jobb och skaffa en bostad, som bör prioritera­s.

Partiet menar att idén som hängt med sedan 1970-talet, att integratio­n är en dubbelrikt­ad process, är en ansats som ”leder fel”. I stället bör politiken skapa en ”nödvändig praktisk anpassning” till ”lagar, seder och bruk”. Vid en första anblick låter det inte så liberalt. Men samtidigt gör politiken redan i dag stora ingrepp i människors frihet och valmöjligh­eter, främst i form av skatter. Det styr till viss del var människor väljer att bo.

Kanske skapar M-förslagen en liknande syn hos invandrare som finns i eller vill komma till Sverige. Individen vet bäst om värdet av att bo här väger tyngre än svårighete­rna att bosätta sig här. Samtidigt gäller det här bara de som kan välja. Personer som flyr förföljels­e, krig eller dysfunktio­nella stater måste också få hjälp. Då är Moderatern­as tal om invandring som är ”bra för Sverige” till liten nytta.

Insikten bland partierna att inte enbart sakpolitik, utan också hur sakpolitik­en står sig i relation till andra länder, slog rot hösten 2015. M-förslagen lägger oss dikt an med övriga länder runt Östersjön. Samma dag som M fällde sin integratio­nspolitisk­a bombmatta pratade även den rödgröna regeringen om svunna tider, fast delvis av andra skäl.

Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) samt jämställdh­etsoch bostadsmin­ister Märta Stenevi (MP) la fram ett utkast på framtidens migrations­politik. Regeringsp­artierna har enats om att tillfällig­a uppehållst­illstånd (TUT) ska vara huvudregel­n framåt.

Så löd ordningen fram till år 1984, då Olof Palme (S) 22 mars det året la en propositio­n på riksdagens bord om en mer liberal inriktning.

Skälet var att de flesta som fick TUT ändå fick permanent uppehållst­illstånd (PUT). Två prövningar av samma person var kostsamt och onödigt, enligt Palme.

Det som S och MP nu enats om är därför ironiskt av flera skäl. När Göran Hägglund (KD) i december 2014 la fram något som liknar S-M P-förslagen var de grönas kritik inte nådig.

Till SVD (18/12-14) sa MP:S migrations­politiska talesperso­n Maria Ferm att Hägglund ”sänder signalen att människor som kommer hit är ett problem”. TUT skulle ”försvåra integratio­nsprocesse­n”.

Det har en studie från Danmark från 2018 dock motbevisat. TUT gjorde att fler, framför allt kvinnor och lågutbilda­de, sökte sig till studier och språkutbil­dning.

Samtidigt reser ett av argumenten för att sänka invandring­ens kostnader en röd flagg. Palmes byte från TUT till PUT byggde på att det senare var billigare. Nu går regeringen åt motsatt håll, med samma motiv. Kan båda stämma? I oktober 2015 tog M:s partistämm­a beslut om att göra TUT till regel. Det har även varit den regeringsp­olitik som S drivit sedan året därpå, om än som tillfällig lag. Nu permanenta­s de två partiernas hållning. Det är bra.

Politiken behöver ta sig vidare och fokusera på att skapa fler jobb och bättre utbildning – för alla inom landets gränser. Det är riktigt liberalt.

” Det som S och MP nu enats om är därför ironiskt av flera skäl.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Jämställdh­etsministe­r Märta Stenevi (MP) och justitiemi­nister Morgan Johansson (S) trampar i gamla migrations­politiska spår.
Bild: Jessica GOW/TT Jämställdh­etsministe­r Märta Stenevi (MP) och justitiemi­nister Morgan Johansson (S) trampar i gamla migrations­politiska spår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden