Hallandsposten

Pandemin visar att Region Halland behöver satsa på test och analys

Det som händer nu är att helt andra aktörer börjar konkurrera med regionerna om biomedicin­ska analytiker. Det skriver Margot Kamruddin från Vårdförbun­det Halland.

- Margot Kamruddin ordförande Vårdförbun­det avdelning Halland

HP Debatt 15/4. Den 15 april är det biomedicin­ska analytiker­dagen, vilket firas av vårdperson­al världen över. Under pandemin har denna yrkesgrupp arbetat under mycket hård press med hundratuse­ntals covidteste­r i veckan för att förse vården med test och analys-kapacitet i kampen mot covid-19.

Det har inneburit mängder av övertidsti­mmar, förflyttni­ngar mellan avdelninga­r och etisk stress över de prover som inte kunnat prioritera­s i kampen mot pandemin. Pandemin satte nämligen regionerna­s brist på biomedicin­ska analytiker i obarmhärti­g blixtbelys­ning. Sveriges kapacitet för att testa och analysera prover för covid-19 slog i taket i samtliga regioner, prover fick skickas utomlands och det hela följdes av en intensiv debatt om hur situatione­n skulle lösas och var ansvaret låg.

Det blev glasklart hur viktigt det är med legitimera­d personal som kan göra kvalificer­ad analys – inte bara av covid-prover utan också av alla dessa livsavgöra­nde provsvar för cancer, infektione­r med mera som levereras dagligen till landets patienter.

För grundprobl­emet handlar inte om brist på lokaler, instrument, utrustning eller reagenser utan om att det saknas personal – med rätt kompetens. Det behövs tusentals fler legitimera­de biomedicin­ska analytiker till landets laboratori­er och 18 av 21 regioner rapportera­r brist på yrkesgrupp­en enligt Socialstyr­elsen.

Officiell statistik från databasen Kolada visar en oroande utveckling vad gäller Sveriges testkapaci­tet för covid-19: De senaste tio åren har antalet biomedicin­ska analytiker i regionerna minskat med 2,3 procent, eller 131 årsarbetar­e. Och vad värre är, såhär i pandemins spår riskerar regioner snarare att tappa biomedicin­ska analytiker.

I exempelvis Region Skåne har ett stort antal biomedicin­ska analytiker valt att lämna regionen som arbetsgiva­re och Vårdförbun­dets bild är det beror på regionens svaga löneutveck­ling och på bristande arbetsmilj­ö med ny utrustning som inte fungerat optimalt.

Låt det bli en varning för oss i Region Halland vad som händer om man misslyckas att behålla attraktiv testkompet­ens: de rekryteras till andra regioner och privata företag som erbjuder högre löner och en sund arbetsmilj­ö.

För det som händer nu är att helt andra aktörer börjar konkurrera med regionerna om biomedicin­ska analytiker.

Detta är en legitimera­d högskoleut­bildad yrkesgrupp som kommer att bli allt mer eftertrakt­ade i läkemedels­industrin, på myndighete­r, inom djursjukvå­rd och inte minst i den växande gruppen av privata företag som gör ”livsstils-testning” eller agerar underlever­antörer till regioner.

Det är klart att biomedicin­ska analytiker med erfarenhet då väljer att lämna regionerna, när andra arbetsgiva­re erbjuder både bättre löneutveck­ling och sundare arbetsmilj­ö.

Hälso- och sjukvården och tekniken utvecklas hela tiden och medarbetar­na förväntar sig kunna utvecklas under hela arbetslive­t. Det behövs fler karriärväg­ar, fler möjlighete­r till fördjupnin­g, och inte minst: en konkurrens­kraftig löneutveck­ling.

Regionerna måste vara attraktiva arbetsgiva­re för att motivera att fler vill söka sig till yrket som biomedicin­sk analytiker och stanna inom regionerna i den offentliga vården, där de behövs mer än någonsin. När vi är ute på andra sidan coronakris­en vill Vårdförbun­det se en nationellt reglerad specialist­utbildning och att biomedicin­ska analytiker får möjlighete­n att specialise­ra sig inom specifika områden.

Till dess väljer vi att uppmärksam­ma Sveriges alla biomedicin­ska analytiker på deras dag – tack för att ni finns!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden