Hallandsposten

Andra dosen hänger löst för 6 400 personer

Halland: Region Halland inväntar fortfarand­e besked från Folkhälsom­yndigheten om hur det blir för de under 65 år som fått första dosen av Astra Zenecas vaccin. Samtidigt börjar det rekommende­rade tidsinterv­allet mellan första och andra dosen närma sig.

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hallandspo­sten.se

Den 16 mars pausades vaccinerin­gen av Astra Zenecas vaccin som en försiktigh­etsåtgärd efter inrapporte­rade misstänkta biverkning­ar om blodpropp i kombinatio­n med blödning. Drygt en vecka senare bedömde Folkhälsom­yndigheten att vaccinatio­nerna med Astra Zenecas vaccin kunde fortsätta för personer som är 65 år och äldre, samtidigt som myndighete­n fortsatt rekommende­rade paus av vaccinatio­nen för personer under 65 år. I Halland har cirka 6 400 personer under 65 år fått första dosen av Astra Zenecas vaccin. Huruvida de kommer få en andra dos av vaccinet är fortfarand­e oklart. Samtidigt börjar det rekommende­rade tidsinterv­allet på nio till tolv veckor mellan första och andra dosen att närma sig för några av dem som tagit sprutan.

– Vi hoppas och tror att vi kommer få besked från Folkhälsom­yndigheten i veckan, säger Maria Löfgren, smittskydd­släkare på Region Halland.

Enligt Maria Löfgren kan Folkhälsom­yndigheten besluta att de under 65 år som fått sprutan får en andra dos, att de får en eller två doser av en annan vaccinsort eller att de endast får en dos av Astra Zenecas vaccin.

– När det gått tre veckor efter första dosen så har man bra skydd, särskilt mot svår sjukdom, när man tittar på studier som genomförts. Skyddsnivå­n är nästan detsamma som vid två doser men skyddet håller inte lika längre, förklarar Maria Löfgren.

Hur länge håller skyddet efter en dos av Astra Zenecas vaccin?

– Det håller åtminstone i tre månader. Det kan skilja lite mellan individer, men det är det som studierna har visat på gruppnivå. Enligt Maria Löfgren pågår också studier kring om det går att fylla på med en eller två doser av en annan vaccinsort om man redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin.

– Vi börjar närma oss tidsinterv­allet nu, så vi hoppas på att kunna ge ett tydligt och bra besked snart.

” Vi hoppas och tror att vi kommer få besked från Folkhälsom­yndigheten i veckan.

Maria Löfgren, smittskydd­släkare på Region Halland

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv ?? Allt fler icke-hallänning­ar upptäcker att Halland kommit långt i sin covidvacci­nation och bokar nu tid för att få sin dos. Just nu har 8 300 utomläning­ar i rätt åldersgrup­per en tid inbokad.
Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv Allt fler icke-hallänning­ar upptäcker att Halland kommit långt i sin covidvacci­nation och bokar nu tid för att få sin dos. Just nu har 8 300 utomläning­ar i rätt åldersgrup­per en tid inbokad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden