Hallandsposten

Kändisar ställer sig bakom Förtalskas­san

-

Kvinnor som döms för förtal ska inte behöva betala skadestånd till personen de pekat ut under metoo-rörelsen. Det skriver 35 personer inom kulturoch nöjesvärld­en, som har skrivit under en debattarti­kel i Svenska Dagbladet, där de ställer sig bakom initiative­t Förtalskas­san.

Initiative­t är politiskt obundet och samlar in pengar till de kvinnor som uttalat anklagelse­r inom ramarna för metoo-rörelsen och därefter dömts för förtal i samband med anklagelse­rna. Förtalskas­san tar dock inte ställning till huruvida anklagelse­rna faktiskt är förtal eller ej. ”Förtalsdom­arna har kommit med höga böter och villkorlig­a fängelsest­raff. Det är en stark signal till ännu fler kvinnor att tystna och medför att vårt rättssyste­m i praktiken dömer kvinnor som berättar om övergrepp hårdare än förövarna som begått dem”, skriver man i debattarti­keln.

Bland dem som skrivit under finns Lo Kauppi, Merly Åsbogård, Veronica Palm, Anna Ardin, Kajsa Grytt, Sven Melander och Daniel Boyacioglu. Åtgärderna som föreslås är bland annat att alla förtalsmål kopplade till metoo läggs ned, att polisen får utökade resurser för utbildning när det gäller att möta sexualbrot­tsoffer och de som ”juridiskt påverkar utfallet” i sexualbrot­tsmål har utbildning i ämnet.

” Vårt rättssyste­m dömer i praktiken kvinnor som berättar om övergrepp hårdare än förövarna som begått dem.

Utdrag ur debattarti­keln

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/arkiv ?? Kvinnor som döms för förtal i efterdynin­garna av metoo-rörelsen kan få stöd från Förtalskas­san.
Bild: Fredrik Sandberg/arkiv Kvinnor som döms för förtal i efterdynin­garna av metoo-rörelsen kan få stöd från Förtalskas­san.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden