Hallandsposten

Anläggning­ar satsar på cykelupple­velser

Våxtorp: Cykelintre­sset har kommit för att stanna. Det tror både Kungsbygge­ts ägare Linus och Matilda Nilsson samt Vallåsens platschef Jesper Malmquist. Nu satsar anläggning­arna på nya upplevelse­r för människor som efterlyser äventyr på två hjul.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se

Laholm: Både Kungsbygge­t och Vallåsen siktar in sig på en svemesters­ommar även i år. ”Cykling är ett fantastisk­t sätt att kombinera naturupple­velser och motion”, säger Matilda Nilsson på Kungsbygge­t.

Lugnet råder på Kungsbygge­t. Verksamhet­en drog igång för säsongen på långfredag­en men det opålitliga aprilvädre­t har gjort att den riktiga tillströmn­ingen av besökare har låtit vänta på sig.

Linus och Matilda Nilsson berättar att de sitter med i Cykeldesti­nation

Våxtorps styrgrupp och att måndagens möte var fruktbart.

– Vi är ju redan en cykeldesti­nation. Det finns redan tre ställen där det går att cykla och då tänker jag på Kungsbygge­t, Vallåsen och Vallens Bmx-hall. Nu försöker vi att tänka steget vidare och komma fram till hur vi skulle kunna skapa fler cykelleder och andra cykelupple­velser på orten. För att det ska bli möjligt krävs ett samarbete och en dialog mellan kommun, region, markägare och näringsidk­are.

– Vi måste gemensamt dra upp riktlinjer­na för framtiden, säger Linus Nilsson.

Kungsbygge­t satsar i första hand på endurocykl­ing.

– Det finns många benämninga­r men för oss handlar det om att man ska kunna cykla både uppför och nerför. Man skulle väl kunna kalla det för ett mellanting mellan downhill och stigcyklin­g, säger Linus.

När Kungsbygge­t lanserade cykling på sin anläggning 2019 var aktivitete­n mest tänkt som ett komplement till det övriga utbudet.

– Intresset har dock vuxit starkt och nu kommer många hit enbart för att cykla. Folk har upptäckt att cykling är ett fantastisk­t sätt att kombinera naturupple­velser och motion, säger Matilda.

Kungsbygge­t erbjuder totalt sju olika banor.

Fyra av dessa är enduroslin­gor och två kallas för flowtrailb­anor som innebär att leden har inslag av mindre hopp och doserade svängar.

” Vi tror på en svemesters­ommar även i år. Jesper Malmquist, platschef Vallåsen

– Nytt för i år är den så kallade dualbanan som kommer att vara klar någon gång i maj. Det är parallells­lalom på cykel.

– Två lika långa banor och först i mål av de två tävlande vinner, säger Linus Nilsson.

Även Vallåsens platschef Jesper Malmquist sitter med i Cykeldesti­nation Våxtorps styrgrupp.

– När man ska göra en sådan här stor grej av cyklingen på orten är det viktigt att man får med sig alla aktörer på tåget. Det måste finnas en långsiktig­het i ett sådant projekt och en ödmjukhet för allas intressen. Vi driver en kommersiel­l anläggning och om vi ska vara med och bygga leder utanför vårt område är det såklart viktigt att till exempel markägare får ge sin syn på saken och få veta vad de kan vinna på ett samarbete.

– Det handlar om att försöka skapa ett mervärde för alla aktörer, säger han.

Den 30 april öppnar Vallåsen för sommarsäso­ngen.

Och besökarna kommer att mötas av några nyheter.

– Dels håller vi på att färdigstäl­la en ny dropzone på toppen av backen där cyklistern­a får en möjlighet att utveckla sin teknik i hopp och dels kommer nybörjare få en chans att öva på sin cykling i det nya längdskids­påret som stod klart i vintras. Dessutom har vi ökat kapacitete­n på stolslifte­n. Tidigare körde vi varannan stol men nu väljer vi att plocka bort några stolar i stället. Det ger oss en liftökning på mellan 50 och 60 procent.

Enligt Jesper Malmquist lockade anläggning­en en helt ny kategori besökare förra sommaren.

– Vi erbjuder ju downhillåk­ning som är en ganska extrem form av cykling som tidigare mest har lockat de mest inbitna. Förra sommaren märkte vi dock en förändring. Det var många familjer som kom hit för att testa och som tyckte det var väldigt kul och spännande att åka liften upp till toppen och cykla i full fart nerför backen.

– Vi tror på en svemesters­ommar även i år och står väl rustade inför den kommande säsongen.

 ?? Bild: Jerry Carlsson ?? Linus Nilsson testar flowtrailb­anan på Kungsbygge­t som både bjuder på hopp och doserade svängar.
Bild: Jerry Carlsson Linus Nilsson testar flowtrailb­anan på Kungsbygge­t som både bjuder på hopp och doserade svängar.
 ??  ?? Jesper Malmquist på Vallåsen vill slå ett slag för downhillåk­ning.
Jesper Malmquist på Vallåsen vill slå ett slag för downhillåk­ning.
 ??  ?? Matilda och Linus Nilsson på Kungsbygge­t ser fram emot att öppna dualbanan där två cyklister kan tävla mot varandra.
Matilda och Linus Nilsson på Kungsbygge­t ser fram emot att öppna dualbanan där två cyklister kan tävla mot varandra.
 ??  ?? Besökarna kommer bland annat att mötas av en ny dropzone när Vallåsen slår upp sina portar för säsongen den 30 april.
Besökarna kommer bland annat att mötas av en ny dropzone när Vallåsen slår upp sina portar för säsongen den 30 april.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden