Hallandsposten

Nu har nya avfarten från E 6 öppnat

-

Södra infartens första etapp är nu helt klar. Under fredagsmor­gonen öppnade den nya avfarten från E 6 för trafik, liksom en helt ny väg som bland annat förbinder motorvägen med väg 15. HP fick en förhandstu­r med Peter Gustafsson, projektled­are på kommunen.

Halmstad: 400-miljonersp­rojektet Södra infarten har kommit halvvägs. Första etappen är helt klar och under fredagsmor­gonen öppnade en ny avfart på E 6 och en ny väg. Syftet är att avlasta Laholmsväg­en från tung trafik. Även uttrarna – som är kräsna djur som inte vill simma under broar – har fått en egen transportv­äg för att undvika att bli påkörda.

För drygt två år sedan togs det allra första spadtaget i Södra infarten-projektet som är uppdelat i två etapper. Syftet är att skapa en bättre förbindels­e mellan E 6, väg 15 och hamnområde­t och därigenom få bort tung trafik från Laholmsväg­en och väg 15 i höjd med Fyllinge.

Första etappen har nu gått i mål. Den innehåller flera delar, varav mycket har varit i drift ett bra tag. Bland annat har en ny cirkulatio­nsplats, en så kallad droppronde­ll, byggts på Laholmsväg­en i höjd med Andersberg. Här har även en ny gång- och cykelbana växt fram under Laholmsväg­en.

Vidare har trafikplat­s 43, det vill säga av- och påfarten till E6 vid Hallarna, byggts om och utrustats med en ny cirkulatio­nsplats.

– Här var vi tvungna att flytta av- och påfarterna från sydsidan till norrsidan. Detta för att inte avståndet till den nya trafikplat­sen som vi har byggt söder om denna skulle bli för kort ur ett trafiksäke­rhetsmässi­gt perspektiv, förklarar Peter Gustafsson som är projektled­are på teknik- och fastighets­förvaltnin­gen.

Den som kommer från centrum och ska köra ut på E 6 mot Laholm ska numera köra vänster i rondellen för att komma ut på motorvägen. Tidigare svängde man av åt höger.

– Flytten av av- och påfarter har också frigjort ett stort exploateri­ngsområde där tanken är att olika verksamhet­er ska kunna etablera sig, säger Peter Gustafsson.

Nu är det dags att öppna den allra sista delen av första etappen. En helt ny väg har byggts, liksom en helt ny trafikplat­s.

Enkelt förklarat har Villmanstr­andvägen, som går från Klastorpsr­ondellen på väg 15 i höjd med Fyllinge, förlängts så att den numera löper utmed järnvägen ända fram till Sliparegat­an.

Vägen går över Fylleån, där en ny bro har byggts, vidare under E 6 där den nya trafikplat­sen med sina avoch påfarten från motorvägen finns, över Ryttareväg­en via en ny bro för att sedan ansluta till Montörgata­n och därefter Sliparegat­an.

– Delen mellan Montörgata­n och Sliparegat­an ingick egentligen först i Södra infartens andra etapp, men vi hade möjlighet att bygga den 1 100 meter långa sträckan redan nu. Detta innebär att vi får två infarter till industriom­rådet så att trafiken kan fördelas bättre, berättar Peter Gustafsson och tillägger:

– På Gjutaregat­an, i anslutning till Sliparegat­an, finns bland annat de två stora åkerierna DHL och Schenker, och förlängnin­gen som gjorts gör att trafik dit inte behöver gå via Montörgata­n.

 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson
 ??  ?? Projektled­are Peter Gustafsson visar de avspärrnin­gar som fram till i dag på morgonen hindrade trafiken på E 6 från att köra av på den nya avfarten och in på den nybyggda vägen.
Projektled­are Peter Gustafsson visar de avspärrnin­gar som fram till i dag på morgonen hindrade trafiken på E 6 från att köra av på den nya avfarten och in på den nybyggda vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden