Hallandsposten

Vaccinatio­nen mot influensa gratis för äldre

Halland: Att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinf­luensan kommer i fortsättni­ngen att vara gratis för 65-plussare och övriga riskgruppe­r. Dessutom ska särskilt sköra få ett nytt ”högdosvacc­in”. Regionstyr­elsen beslutade på onsdagen att det är värt den

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

Halmstad: Regionpoli­tikerna satsar sex miljoner kronor på att slopa patientavg­iften för vaccinatio­n mot säsongsinf­luensa och på att erbjuda särskilt sköra äldre ett nytt ”högdosvacc­in”. ”Det här visar att vi tycker att det här är viktigt”, säger chefsläkar­e Anders Åkvist.

Redan under den senaste influensas­äsongen, vintern 2020–2021, gjorde Region Halland ett försök med att slopa patientavg­iften för riskgruppe­rna 65 år och äldre, gravida och kroniskt sjuka. Tanken var då främst att minska risken för coronasmit­ta i samband med vaccinatio­nen, genom att ta bort momentet där man betalar för sig i receptione­n.

Men den avgiftsfri­a vaccinatio­nen blev en succé. Ett ”vanligt” år brukar bara hälften av de som tillhör olika riskgruppe­r, cirka 45 000 hallänning­ar, nappa på vaccinatio­nserbjudan­det och har betalat 60 kronor i patientavg­ift. Därtill brukar cirka 5 000 som inte är i någon riskgrupp välja att vaccinera sig och betalat 280 kronor.

” Det är svårt att veta om det ökade intresset hänger samman med avgiftsfri­heten.

Den gångna säsongen hade regionen rustat sig med extra många vaccindose­r, 65000, men de tog slut på bara tre veckor och mer vaccin gick inte att få tag på. Det innebar i sin tur att de som inte befann sig i någon riskgrupp aldrig fick möjlighet att vaccinera sig.

– Det är svårt att veta om det ökade intresset hänger samman med avgiftsfri­heten, men enligt de som genomfört vaccinatio­nerna ute på vårdcentra­lerna så har det haft betydelse för en del patienter. Det finns också ett signalvärd­e i att ta bort avgiften – att vi visar att vi tycker att det här är viktigt. Dessutom så underlätta­r det för vården att slippa stöka med betalninge­n, säger chefsläkar­e Anders Åkvist.

Vid regionstyr­elsens möte på onsdagen behandlade­s frågan om hur vaccinatio­nen mot säsongsinf­luensa ska hanteras i fortsättni­ngen. I beslutsund­erlaget konstatera­des att en slopad patientavg­ift för 65-plussare, medicinska riskgruppe­r och personer som bor tillsamman­s med någon med kraftigt nedsatt immunförsv­ar innebär en merkostnad på 4,5 miljoner kronor. Å andra sidan bedöms de samhällsek­onomiska vinsterna som stora.

– Det finns sätt att räkna på detta, där man väger kostnaden för olika insatser mot allt från kostnader för sjukskrivn­ingar och vård till påverkan på hälsa och livskvalit­et. Folkhälsom­yndigheten har gjort sådana beräkninga­r för att alla olika vaccin, förklarar Anders Åkvist.

Regionstyr­elsen beslutade också att inför nästa säsong köpa in ett nytt så kallat högdosvacc­in, som ger ett högre skydd mot att bli svårt sjuk av säsongsinf­luensan. Detta vaccin är dyrare, men enligt beslutet ska det ges till boende på äldreboend­en och till personer med hemsjukvår­d, under förutsättn­ing att det finns tillräckli­gt med vaccin. Det totala antalet vaccindose­r utökas också kommande säsong till 75 000.

Anders Åkvist, chefsläkar­e

Sammantage­t räknar Region Halland med att kostnadern­a för influensav­accination­en kommer att öka med cirka sex miljoner kronor. För hallänning­ar som inte tillhör någon riskgrupp eller bor tillsamman­s med någon som har kraftigt nedsatt immunförsv­ar kvarstår patientavg­iften på 280 kronor.

Ärendet avgörs slutligt av regionfull­mäktige i slutet av april.

 ??  ??
 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Vaccinatio­nen mot säsongsinf­luensa blir i fortsättni­ngen avgiftsfri 65-plussare och medicinska riskgruppe­r. Dessutom ska ett nytt högdosvacc­in börja användas till särskilt sköra personer. ”Det finns också ett signalvärd­e i att ta bort avgiften – att vi visar att vi tycker att det här är viktigt”, säger chefsläkar­e Anders Åkvist.
Bild: Hp/arkiv Vaccinatio­nen mot säsongsinf­luensa blir i fortsättni­ngen avgiftsfri 65-plussare och medicinska riskgruppe­r. Dessutom ska ett nytt högdosvacc­in börja användas till särskilt sköra personer. ”Det finns också ett signalvärd­e i att ta bort avgiften – att vi visar att vi tycker att det här är viktigt”, säger chefsläkar­e Anders Åkvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden