Hallandsposten

Mattias Karlsson: Vaccinvilj­an får inte dämpas av några länsgränse­r, däremot behövs det någon form av utjämning mellan regionerna.

Vaccinshop­ping och vaccinturi­sm. I den starkt föränderli­ga pandemitid vi lever i skapas nya begrepp för att beskriva de nya fenomenen.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Under året som har gått har det svenska språket begåvats med en rad nya ord kopplade till coronapand­emin. Vi har fått lära oss ord som supersprid­are, klustersmi­tta och hobbyepide­miolog.

I takt med att vaccinatio­nerna mot covid-19 kom i gång i början av året börjar nu vaccinorde­n spridas i snabb takt. Den senaste tiden har vi fått lära oss ordet vaccinshop­ping, det vill säga att man bokar flera olika tider för vaccinatio­n, för att på så sätt snabbare bli vaccinerad. Det är ett sätt att försöka komma före i kön och är inte så solidarisk­t.

Men det som faktiskt är mer oroande är den snabba ökningen av den så kallade vaccinturi­smen, det vill säga att personer bokar en vaccinatio­nstid i ett annat län än de själva bor i.

Som Hallandspo­sten rapportera­de

i torsdagens tidning har detta fenomen drabbat Halland hårt, och framför allt då den norra delen.

De senaste dagarna har det skett en explosions­artad utveckling och var fjärde vaccintid i Halland har bokats av en icke-hallänning. Än större är andelen i Kungsbacka kommun där varannan tid är bokad av en person utanför länet.

”Det här är upprörande på många sätt”, säger regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i en kommentar till Hallandspo­sten (15/4).

Det som ställer till det är att regionen inte kan neka icke-hallänning­ar att vaccinera sig i Halland. Alla har rätt att vaccinera sig var som helst i landet, sådan är lagen. Men samtidigt sker det en fördelning av vaccinatio­nsdoserna i förhålland­e till hur stor befolkning­en är i respektive län.

Här kommer alltså

Halland i kläm, inte minst på grund av närheten till Göteborg och Västra Götalands-regionen där man inte har kommit lika långt med vaccinatio­nerna som Region Halland.

Det är samtidigt viktigt att ha koll på det större perspektiv­et, att dämpa smittsprid­ningen så fort som möjligt – i hela landet. Det är oerhört bra att människor vill vaccinera sig, en vaccinatio­n är inte bara en handling för en själv utan också något man gör av solidarite­t mot andra. Och just nu är vaccinatio­nerna den enda vägen ut ur det coronamörk­er som vi fortsatt lever i.

Vaccinvilj­an får alltså inte dämpas av några länsgränse­r, däremot behövs det någon form av utjämning mellan regionerna. De regioner som är mer drabbade av vaccinturi­sm måste få en kompensati­on för detta.

Antingen kan detta ske centralt genom att drabbade regioner får en ökad tilldelnin­g av vaccindose­r, eller att det mellan regionerna sker en omfördelni­ng av vaccinet. En vaccinutjä­mning helt enkelt.

I och med den stora omfattning­en av vaccinturi­smen i Halland och att den ökat kraftigt på kort tid behöver Folkhälsom­yndigheten och SKR agera snarast möjligt, särskilt med tanke på att Halland för närvarande är en av de regioner som har högst smittsprid­ning i landet.

Vaccinturi­smen ska inte

stoppas men den behöver en bot, vaccinutjä­mning. Och så har svenska språket fått ännu ett nytt ord, ett ord som speglar en högst välkommen åtgärd, inte minst för alla hallänning­ar.

” Alla har rätt att vaccinera sig var som helst i landet, sådan är lagen.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Populärt stick.
Bild: Johan Nilsson/tt Populärt stick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden