Hallandsposten

Så hög blev notan för stora skolbyggen

Halmstad: En del blev något billigare, andra lite dyrare. Men av fem nyligen färdigstäl­lda skolbyggen är det Kärlekens skola som sticker ut mest. Notan landade på hela 27 miljoner mindre än beräknat.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Skolbygge efter skolbygge färdigstäl­ls i Halmstads kommun som de senaste åren har jobbat hårt för att bygga ikapp och kunna avveckla de paviljonge­r som man tvingats hyra in när elever och barn inte fått plats i permanenta lokaler.

Slutnotan för fem av dessa byggen har nu redovisats för politikern­a i fastighets­nämnden (se faktarutan till höger). Totalsumma­n ligger på över 440 miljoner kronor.

Oftast landar kostnaden inom den femprocent­iga avvikelse som anses rimlig. Men för Linehedssk­olan spräcktes budgeten rejält på grund av att vatten- och fuktskador upptäcktes som fördyrade bygget.

I ett annat fall – Kärlekens skola med plats för 540 elever – blev slutnotan hela 27 miljoner lägre än beräknat.

Förklaring­en uppges vara att kommunen inte i närtid har producerat något i den här omfattning­en och därför inte hade något likvärdigt att jämföra med. Samt att upphandlin­gen gjordes i ett läge då marknaden var gynnsam.

– Vi verkar på en öppen och fri marknad och ibland blir det helt enkelt lägre kostnader, säger Carl-johan Berthilsso­n (M), ordförande.

Ytterligar­e skolbyggen är på gång i kommunen. Just nu pågår renovering av Getingesko­lan och om- och tillbyggna­d av tre skolor – Kvibillesk­olan, Nyhemsskol­an och Östergårds­skolan – i syfte att skapa fler elevplatse­r. Bygget av Kattegattg­ymnasiets andra etapp pågår också.

Dessutom ska en ny

F–3-skola byggas på Fyllinge med plats för 300 elever. Kostnaden beräknas landa på över 110 miljoner.

En ny storskola ska också byggas i det nya bostadsomr­ådet Ranagård. Det blir en F–9-skola inklusive särskola, med plats för nästan 900 elever. Just nu pågår planering av hur skolan ska utformas.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Linehedssk­olan blev betydligt dyrare än vad man trodde från början – medan Kärlekens skola blev mycket billigare.
Bild: Jari Välitalo Linehedssk­olan blev betydligt dyrare än vad man trodde från början – medan Kärlekens skola blev mycket billigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden