Hallandsposten

Anders efterlyser en lösning som gynnar sortering

Spånstad: Anders Anderssons sopkärl är max halvfullt när det är dags för tömning. Ett mindre kärl finns inte och därför ansökte han i stället om tömning en gång i månaden. – Men då måste jag först ansöka om kompost vilket kostar över tusen spänn. Kommunen

-

Det är ingen hemlighet att frilansfot­ografen och förre Hp-medarbetar­en Anders Andersson är intressera­d av miljö- och klimatfråg­or. Han har bland annat under ett helt år samlat, vägt och plåtat alla sopor som hans eget hushåll genererade.

Källsorter­ing och komposteri­ng är självklart och därför är sopkärlet inte ens halvfullt när Halmstad Energi och Miljö, Hem, varannan vecka kommer för att tömma.

– Ibland glömmer jag att dra ut det och då kan det gå en månad innan det töms och det är ändå inte fullt. Så jag började fundera på varför de måste komma så ofta, det kostar ju ändå att tömma, berättar han.

Anders Andersson började kika på alternativ. Via avfallsbol­agets hemsida kunde han läsa sig till att det gick att dela tunna med grannen.

– Men på det skulle man bara spara några hundralapp­ar per år så varför göra sig det omaket.

Däremot fastnade han för alternativ­et tömning var fjärde vecka. Det behövde man dock ansöka om – vilket han gjorde.

– När jag fick tillbaka ansökan stod det att tre rekvisit måste vara uppfyllda för att få godkänt. De två första var att man ska producera lite sopor och att man ska källsorter­a. Det är ju anledninge­n till att jag inte behöver tömma så ofta så det var ju check på dem, säger han.

Det var villkor tre som fick honom att reagera. Inte för att det på något sätt var en omöjlig uppgift – utan för att det skulle kosta en rejäl slant.

– Det stod att jag måste ansöka om att få kompostera vilket skulle kosta 1 120 spänn. Jag bara tänkte ”vad håller ni på med?”. Ska kommunen ha betalt för något som naturen har skött i miljoner år? Man blir ju rent fnissig. Det känns lite överbyråkr­atiserat tycker jag.

Att kommunen vill ha betalt för att utreda huruvida Anders matrester kan läggas i en kompost i stället för i en grön plastpåse som sedan ska hämtas och transporte­ras vidare för att i slutändan hamna i rötningspr­ocess köper han inte. Någon ansökan blir det därför inte, säger han.

– Det känns som att de utgår från att folk gör fel, men i min värld har man en kompost för att man vill ha fram näringsrik mylla och då sköter man den. Dessutom är inte en kompost jättesvår att sköta, vad kan gå fel liksom.

Anders Andersson är kritisk mot att kommunen inte har ett bättre system som uppmuntrar invånarna att källsorter­a.

– Jag skulle ha sparat en femhundrin­g per år på att ha tömning en gång i månaden, så det skulle ha tagit något år att tjäna in ansöknings­kostnaden för en kompost. Det är ju dumheter, man blir straffad för att man vill försöka vara en mönstermän­niska.

Joakim Lind som är verksamhet­sområdesch­ef för återvinnin­g inom Hem har förståelse för att kunder blir frustrerad­e, men tillägger att det inte är mycket bolaget kan göra.

Ett mindre kärl skulle inte bli billigare för kunden eftersom Hem har samma kostnader för att tömma ett litet kärl som ett stort. Avfallshan­teringen måste vara självfinan­sierad och därmed ska taxan täcka de kostnader Hem har för detta.

– Men jag förstår hans tanke, vi ska enligt avfallstra­ppan minska

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Anders Andersson efterlyser ett system som gynnar invånare som är duktiga på att källsorter­a och kompostera sitt avfall.
Bild: Roger Larsson/arkiv Anders Andersson efterlyser ett system som gynnar invånare som är duktiga på att källsorter­a och kompostera sitt avfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden