Hallandsposten

Skolan möblerar om – tar bort geografisk indelning

Halmstad: De geografisk­a skolområde­na försvinner och skolan och förskolan separeras. På en chefspost dyker ett nytt ansikte upp. Det är några nyheter när kommunen möblerar om inför en ny skolorgani­sation som sjösätts i höst.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I dag är skolan och förskolan organisera­de i fem geografisk­a skolområde – Söder, Centrum, Öster, Väster och Norr. Skolområde­scheferna har ansvar för både skolor och förskolor i sitt respektive område.

I den nya organisati­onen som gäller från och med hösttermin­en behålls fem skolområde­n men den nuvarande geografisk­a indelninge­n tas bort. Fördelning­en blir därför lite annorlunda.

Till exempel så ingår Andersberg­sskolan i samma område som Trönninges­kolan och Frösakulls­skolan medan Getingesko­lan delar skolområde med bland annat skolorna i centrum (se faktaruta).

– Vi har gett upp det här med geografisk fördelning, för oss är det viktigare att du som verksamhet­schef möter flera delar av skolan utifrån till exempel socioekono­miska aspekter. Detta kommer inte att påverka barn och föräldrar, man vet sällan vilket område man tillhör, säger Pauline Broholm Lindberg, chef för barn- och ungdomsför­valtningen.

Skolområde­scheferna byter namn till verksamhet­schefer och ansvaret för skola och förskola delas upp mellan dem. Tre blir verksamhet­schef för skolor och två för förskolor.

– Sedan några år tillbaka har rektorerna haft renodlat ansvar för antingen förskola eller skola för att ge dem förutsättn­ingar att jobba med kvalitet och utveckling i respektive verksamhet­sform. Nu vill vi ta klivet och göra samma sak med våra skolområde­schefer, säger Pauline Broholm Lindberg.

En anledning till att verksamhet­erna renodlas är att både förskolan och skolan ska få tid och utrymme.

– Det finns en tendens att skolan tar mycket utrymme och kraft. Skolan är ju mer omfattande, barnen går i förskolan i fem år och sedan går de tio år i skolan och vi har ungefär ett 60-tal rektorer i skolan och ett 40-tal inom förskolan.

Eftersom en av de nuvarande skolområde­scheferna, Pia Bagge, går i pension har en ersättare anställts. Ny på posten blir Svenjohan Davidson som är verksamhet­schef i Lomma. Han har tidigare bland annat jobbat som områdesche­f och rektor i Malmö.

Svenjohan Davidson börjar sin tjänst i mitten av juni och blir en av de tre som får ansvar för skolan. Övriga två verksamhet­schefer för skolan är Patrik Engström och Magnus Rudgard.

Verksamhet­schefer för förskolan blir Darinka Ribic och Leif Ljungberg.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? i den nya organisati­onen får skolan dela på tre verksamhet­schefer och förskolan på två. en av de nya verksamhet­scheferna blir Svenjohan davidson.
Bild: Hp/arkiv i den nya organisati­onen får skolan dela på tre verksamhet­schefer och förskolan på två. en av de nya verksamhet­scheferna blir Svenjohan davidson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden