Hallandsposten

Väg 24 inte så intressant för riket längre

Laholm: Trafikverk­et vill plocka bort stämpeln ”riksintres­se” från riksväg 24. Laholms kommun säger ja, fast andra kommuner motsätter sig förändring­en.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

24:an, som den oftast kallas, går från Hässleholm i öster till Mellbystra­nd i väster. Statliga Trafikverk­et anser – åtminstone än så länge – att vägen är av riksintres­se.

”Väg 24 utgör förbindels­e mellan regionala centra, vilket innebär att vägen är av särskild regional betydelse”, skrev Trafikverk­et när riksintres­santa kommunikat­ioner fastställd­es senast, år 2018.

Nu har verket emellertid kommit på andra tankar. 24:an är en av ett stort antal vägar i Sverige som föreslås mista stämpeln ”riksintres­se”. Anledninge­n är att Trafikverk­et ändrar sina kriterier.

Tjänstemän i Laholms kommun har menat att ett borttagand­e av riksintres­set kan vara bra, av byråkratis­ka skäl. En del kravställn­ingar blir då inte lika strikta som i dag.

”Det kan bli enklare att utveckla stationsom­rådet med anslutning­spunkter till väg 24 eller andra utveckling­sområden som är värdefulla för staden”, skriver de i en tjänsteskr­ivelse.

Kommunstyr­elsen köper resonemang­et och sade på tisdagen ett enigt ja till att låta tjänsteskr­ivelsen bli Laholms svar till Trafikverk­et.

– Några i kommunstyr­elsen hade farhågor kring om vi skulle få några ytterligar­e kostnader, men vi såg det här som mest positivt, säger kommunråde­t Erling Cronqvist (C).

Däremot har bland andra Laholms östra granne Örkelljung­a protestera­t.

– Vi tycker det är viktigt att vi sätter ner foten så att vi inte får en försämrad vintervägh­ållning och underhåll i framtiden, säger Örkelljung­as kommunalrå­d Christian Larsson (M) till Helsingbor­gs Dagblad.

Enligt tidningen har det inte hjälpt att Trafikverk­et svarat Örkelljung­a att förändring­en inte får någon större praktisk betydelse, utom i samhällspl­aneringen.

– Vi har pratat med andra kommuner och de gör samma bedömning, säger Christian Larsson.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Riksväg 24 i Råryd utanför Våxtorp. Trafikverk­et vill stryka 24:an från listan över vägar som är av riksintres­se.
Bild: Jonatan Gernes Riksväg 24 i Råryd utanför Våxtorp. Trafikverk­et vill stryka 24:an från listan över vägar som är av riksintres­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden