Hallandsposten

Hållplats för skolskjuts i Långaryd får ny plats

Långaryd: Kommunen avbryter planerna på att göra ett markbyte med Laboraskol­an, för att åstadkomma en ny busshållpl­ats för skolbarn.

- Lennart Hildingsso­n

Laboraskol­an, som numer heter Oneschool Global Nyby Campus, står inför en större tillbyggna­d av sin friskola i Nyby, Långaryd. Det är bland annat de gamla planerna på att bygga en idrottshal­l för undervisni­ngens behov som håller på att realiseras.

För en tid sedan uppvaktade­s kommunen av skolan. De var oroliga för de barn som stiger av och på skolskjuts­ar vid parkeringe­n utanför skolbyggna­derna. Det gäller inte enbart Oneschools egna elever, utan även de kommunala skolskjuts­barnen från Nyby som har sin hållplats här, då den kommande byggtrafik­en innebär en risk för olyckor.

Oneschool föreslog en markrockad för att skapa en rymlig hållplats på motsatt sida vägen utanför skolan. Den som går mot Nyarpskrys­set ute vid Nissastige­n och mot Landeryd.

Kommunen var första inne på den linjen, men drar sig nu ur.

– Det har framkommit vid kontakter med skolan att det snarare handlar om att de vill dela våra elever från deras egna. De har berättat att de kommer att låta sina egna elever fortsätta stiga på och av på sin sida, även när den nya hållplatse­n är klar, berättar kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Därmed behöver de kommunala skolskjuts­barnen inte prompt ta sig till den religiösa friskolan för att stiga på sina bussar.

– Vi kan hitta en hållplats någon annanstans.

Ärendet hade redan hunnit gå till politisk behandling, eftersom det gällde byte av mark. Men kommunstyr­elsen har återremitt­erat det till fortsatt utredning.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Friskolans utbyggnad ger fem gånger större byggnadsyt­a än i dag.
Bild: Lennart Hildingsso­n Friskolans utbyggnad ger fem gånger större byggnadsyt­a än i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden