Hallandsposten

Kvotering är inte rätt väg att gå

Vänsterfem­inismen har fokus på att lösa strukturel­la jämställdh­etsproblem genom att staten ska detaljstyr­a enskilda kvinnors val. Det är fel, skriver kristdemok­raten Ella Kardemark.

- Ella Kardemark (KD) kommunråd och representa­nt i partistyre­lsen

HP Debatt 16/4. Miljöparti­ets nytillträd­da språkrör Märta Stenevi håller fanan högt för vänsterfem­inismen. ”Ska utlandsföd­da kvinnor få makt, kommer vita inrikes födda kvinnor att behöva flytta på sig”, säger hon i en uppmärksam­mad intervju med Aftonblade­t (1/4-21).

I en annan intervju, i tidningen Arbetet, slår hon fast att MP ytterligar­e vill utöka detaljstyr­ningen av föräldrafö­rsäkringen genom att öronmärka ännu fler månader till den ena eller den andra föräldern.

Det blir mer och mer tydligt att det behövs en borgerlig feminism som löser jämställdh­etsutmanin­garna på riktigt, i skarp kontrast till den vänsterfem­inism som hittills har präglat debatten.

Vänsterfem­inismen har fokus på att lösa strukturel­la jämställdh­etsproblem genom att staten ska detaljstyr­a enskilda kvinnors val. Det är fel. Fokus behöver i stället vara att Sverige ska fungera för kvinnor oavsett var de är i livet och vilka val de gör.

De senaste åren har KD bidragit till att förändra den jämställdh­etspolitis­ka debattens riktning.

När andra fokuserat på lösningar för en liten elit av kvinnor, har vi i stället lyft människonä­ra frågor som kvinnor möter i vardagen.

Nyligen presentera­de vi vår jämställdh­etsrapport som innehåller över 100 konkreta förslag, med främsta fokus på att:

• Råda bot på den ökande otrygghete­n.

”När det gäller kvotering av föräldrafö­rsäkringen anser vi att familjer själva ska bestämma över sin egen vardag.”

• Stärka kvinnors pensioner och ekonomiska makt.

• Sätta stopp för våld

i nära relationer.

• Förbättra förlossnin­gsvården.

• Sänka sjukskrivn­ingstalen.

Kvotering och andra tvingande lagstiftni­ngsåtgärde­r är inte rätt väg att gå, bland annat eftersom de riskerar att befästa betydelsen av kön i stället för kompetens. Tillsättni­ngar av tjänster och uppdrag ska ske utifrån kompetens, inte utifrån kön, ursprung eller ålder.

När det gäller kvotering av föräldrafö­rsäkringen anser vi att familjer själva ska bestämma över sin egen vardag, och att inga dagar därför ska öronmärkas till den ena eller andra föräldern. Varje familj är unik och det är föräldrar själva som vet bäst hur föräldrale­digheten ska fördelas – inte politiker.

Grunden för KD:S jämställdh­etspolitik är att både kvinnor och män ska ha makt över sina liv, och att ingen människa varken kan eller får ägas. Där jämställdh­eten är svag, är även människovä­rdet det.

” Grunden för KD:S jämställdh­etspolitik är att både kvinnor och män ska ha makt över sina liv.

Jag möter många framgångsr­ika och kompetenta kvinnor med olika bakgrund och olika ideologisk­a grunder, både i min roll som politiker och privat.

Att någon av dem ska tvingas bort för att hon råkar vara inrikes född, känns för mig som ett oerhört främmande synsätt från en representa­nt i en så kallad feministis­k regering.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden