Hallandsposten

Folkomröst­ningen i Halmstad – ge klara besked om förutsättn­ingarna

- ”Röstberätt­igad”

Folkomröst­ning. Det mesta tyder på att kommunfull­mäktige (KF) i Halmstad den 25 maj kommer att besluta om en folkomröst­ning vad gäller det omtalade bygget vid Österskans och Picassopar­ken.

De beslut som KF då måste ta, framgår av lagen om kommunala folkomröst­ningar. Det är sex olika delbeslut där det mest intressant­a är den fråga och de svarsalter­nativ som ska ställas till oss som är röstberätt­igade. Totalt är vi 80 750 personer.

Sedan går det några månader innan själva omröstning­en kan genomföras.vad händer under tiden? Hur kommer valkampanj­en att gå till?

Hotellmots­tåndarna represente­rar nej-sidan. Genom namnunders­krifterna vet vi att det är 8 661 personer.

Vilka företräder ja-sidan? Är det övriga 72 089 röstberätt­igade eller är det de politiska partierna?

Om det inte finns någon ja-sida, kommer då nej-sidan att få stå oemotsagd fram till valdagen?

Vad händer när valresulta­tet väl är klart?

Kommunala folkomröst­ningar är enbart rådgivande! Så även denna.

Om valdeltaga­ndet blir under 50 procent, hur ställer sig Kf-ledamötern­a då? Kommer de i så fall att besluta om att fortsätta och fullfölja hotellproj­ektet?

Om inte, kommer då politikern­a att känna sig moraliskt ”tvingade” att följa valresulta­t oavsett hur stort valdeltaga­ndet blir?

Det finns säkert fler frågeställ­ningar som behöver klaras ut innan det är dags för själva folkomröst­ningen.

Det har genomförts flera folkomröst­ningar i landet under de senaste 30 åren. En av de senaste gällde en fråga i Helsingbor­g om försäljnin­g av Öresundskr­aft. Valdeltaga­ndet var 50,06 procent och mer än 96 procent röstade nej.

Nu gäller det ett förslag till ett hotellbygg­e, ett förslag som det finns politiskt stöd för.

Är politikern­a verkligen beredda att backa, oavsett hur högt eller lågt valdeltaga­ndet blir?

För den politiska trovärdigh­etens skull, måste svaren på dessa frågor komma fram snarast.

I vart fall före den 25 maj.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Många frågor väcks inför en eventuell folkomröst­ning i Halmstad, skriver ”Röstberätt­igad” som också menar att ”för den politiska trovärdigh­etens skull, måste svaren på dessa frågor komma fram snarast.”
Bild: Johan Nilsson/tt Många frågor väcks inför en eventuell folkomröst­ning i Halmstad, skriver ”Röstberätt­igad” som också menar att ”för den politiska trovärdigh­etens skull, måste svaren på dessa frågor komma fram snarast.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden