Hallandsposten

Ekonomer: Snål och spretig krispoliti­k

Helt rätt att satsa mer, tycker Seb-ekonomen Daniel Bergvall, om regeringen­s vårändring­sbudget. Men Konjunktur­institutet (KI) vill se åtstramnin­gsplaner.

- Tobias Österberg/tt Joakim Goksör/tt

Konjunktur­institutet (KI) är kritisk till delar av vårändring­sbudgeten, även om regeringen generellt får tummen upp för inriktning­en på finanspoli­tiken i år.

Mot bakgrund av lägre antal konkurser under pandemin varnar KI för att omställnin­gsstödet kan ha varit för generöst och betalats ut till företag med problem som inte har med pandemin att göra. De vill samtidigt se tydligare signaler om åtstramnin­gar 2022 och framöver, så att överskotts­målet kan uppfyllas om några år.

Nedslag görs även på den tillfällig­a nedsättnin­gen av arbetsgiva­ravgiftern­a för unga. Denna åtgärd beskrivs som ett trubbigt verktyg med små effekter på efterfråga­n på arbetskraf­t, som kostar mer än det smakar.

”De som redan är anställda till ordinarie arbetsgiva­ravgift subvention­eras i onödan vilket skapar betydande dödviktsko­stnader”, skriver KI i en kommentar till regeringen­s vårproposi­tion och ändringsbu­dgetar.

Nya klimat- och miljöåtgär­der – som subvention­er till godstransp­orter på järnväg och mer pengar till solcellsst­öd – sågas också då de inte hör hemma i vårproposi­tionen utan borde hanteras i den ordinarie höstbudget­en, enligt KI.

Nordeas chefsekono­m Annika Winsth vill samtidigt se mer fokus på energisats­ningar och mindre på akut krisstöd till arbetsmark­naden.

– Det är riktigt att man har krisåtgärd­er så länge vi har restriktio­ner som påverkar företagen men min bedömning är att inom en-två månader börjar vi fasa bort de där restriktio­nerna. Då ska inte restaurang, taxi och hotell ha stöd när vi lever ett normalt liv, säger hon.

Hon tror Magdalena Anderssons fokus på jobbsatsni­ngar hänger ihop med en medveten politisk positioner­ing inför valet 2022.

– Det är dock inte klokt att använda skattebeta­larnas pengar till att stötta arbetsmark­naden när vi har ett normalläge, säger hon.

Seb-ekonomen Daniel Bergvall ser inte samma problemati­k.

– Krisen fortsätter. Det finns lediga resurser. Arbetslösh­eten är hög. Då är det lämpligt att fortsätta satsa mer.

Bergvall räknar med att det efter totalt 18 extra ändringsbu­dgetar under pandemin – tolv 2020 och ytterligar­e sex i år – kommer fortsätta i samma banor ett tag till.

– Det kommer säkert löpande att komma mer, säger han.

Satsas det på rätt saker?

– Ja, det tycker jag överlag man får säga. Det är ju pengar till ganska många områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden