Hallandsposten

Satsning på sommarjobb och studier i vårbudgete­n

Långtidsar­betslösa och unga har det ännu tuffare att få jobb under pandemin. Regeringen föreslår nya åtgärder, men får kritik för att de inte räcker.

- TT

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) presentera­de på torsdagen regeringen­s vårändring­sbudget för 2021. Den har förhandlat­s fram med Centern och Liberalern­a.

Många av förslagen handlar om olika förlängda krisstöd till företag, mer pengar till vården, vaccinerin­g och mer pengar till kollektivt­rafik på grund av pandemin. Det mesta av det är känt sedan tidigare.

Nytt var en rad förslag som Andersson lanserade som ett ”jobbpaket”. Paketets prislapp är på 1,8 miljarder kronor.

Flera av åtgärderna riktas mot unga och handlar bland annat om ökade möjlighete­r till tillfällig­a studier under 2021.

– Det är inte bra för unga att börja sitt vuxenliv i passivitet. Man ska jobba eller plugga, säger Andersson.

I vårändring­sbudgeten föreslås pengar till fler sommarkurs­er på universite­t och högskola, till fler platser på folkhögsko­lor och satsningar på regional yrkesinrik­tad vuxenutbil­dning.

Pengarna till sommarkurs­er på högskolor bedöms ge 6 000 platser. Det föreslås också höjda anslag för studiemede­l.

Ett annat förslag i ”jobbpakete­t” är 180 miljoner kronor extra till kommunerna för 15 000 fler sommarjobb i sommar.

En del av tillskotte­t för fler sommarjobb ska riktas mot unga med socioekono­misk svag bakgrund, eftersom de kan ha sämre förutsättn­ingar att etablera sig på arbetsmark­naden.

Mest pengar i paketet läggs på så kallade kombinatio­nsutbildni­ngar – yrkesutbil­dningar som varvas med Sfi-studier.

Känt sedan tidigare och utöver det nya ”jobbpakete­t”, är mer pengar för att öka långtidsar­betslösas möjlighet att få jobb. Regeringen vill tillföra 448 miljoner kronor för matchnings­tjänster, extratjäns­ter och introdukti­onsjobb.

I år spås arbetslösh­eten hamna på 8,7 procent och nästa år 7,9 procent. Särskilt mörkt ser det ut för de unga, utrikesföd­da och personer utan gymnasieut­bildning.

Tusentals nya långtidsar­betslösa tillkommer nu vecka för vecka. Om inte utveckling­en bromsas sprängs snart nivån 200 000 personer som varit utan jobb i ett år.

Opposition­en kritiserar regeringen för att göra för lite, från olika håll.

Moderatern­as ekonomiskp­olitiske talesperso­n Elisabeth Svantesson anser att arbetslinj­en i svensk politik har bytts ut mot en bidragslin­je som inte uppmuntrar till att jobba.

– Regeringen får knappt godkänt för den tar inte tag i de stora problemen som den höga arbetslösh­eten och otrygghete­n, säger hon.

– Dels handlar det om en effektiv arbetsmark­nadspoliti­k, nu satsar man på extratjäns­ter som kostar åtta miljoner per jobb, det är en väldigt ineffektiv politik. Vi vill se mer av nystartsjo­bb men också språkkrav och utbildning­splikt, säger Svantesson.

Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar anklagar regeringen för att acceptera massarbets­löshet och efterlyser större investerin­gar i välfärden och i klimatomst­ällningen.

– Vi har en regering, kan vi utläsa av den här budgeten, som har accepterat massarbets­löshet. De siktar på en sju, åtta procent i arbetslösh­et och är ganska nöjda med det, säger hon på en pressträff.

Finansmini­stern hänvisar till att det senaste jobbpaket på 1,8 miljarder bara är en av en rad satsningar.

– Om det var det enda vi gjorde mot arbetslösh­eten skulle jag vara bekymrad men det bygger ju på satsningar vi har gjort tidigare.

Hon pekar till exempel på att antalet utbildning­splatser byggs ut med 40 000 i år. Andersson tilllägger att man till skillnad från 90-talskrisen och finanskris­en 2008–2009 bland annat kunnat tillföra stora resurser till kommuner och regioner så att de kan behålla personal.

Sedan pandemin startade i början av förra året har regeringen och samarbetsp­artierna Centern och Liberalern­a spenderat 420 miljarder kronor, framförall­t på krisåtgärd­er, som en rad olika företagsst­öd, men även många miljarder till kommunerna, vården och hushållen.

Endast vårändring­sbudgeten för 2021 innehåller åtgärder för 22 miljarder kronor. Finansmini­stern talar dock om 45 miljarder, eftersom hon även räknade in den senaste extra ändringsbu­dgeten.

Enligt Andersson så finns en hög motståndsk­raft i svensk ekonomi och det finns fortfarand­e handlingsu­trymme för fler satsningar och stöd. Sverige har en av de lägsta statsskuld­erna i EU. Tillväxten väntas ta fart i höst och nästa år.

– Men om vaccinerin­gen försenas då dröjer det längre innan man kan lätta på restriktio­nerna, och längre innan man kan återstarta ekonomin, säger Magdalena Andersson.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) presentera­de vårbudgete­n i går.
Bild: Henrik Montgomery/tt Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) presentera­de vårbudgete­n i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden