Hallandsposten

Riksdagen vill snabba på besked om slutförvar från regeringen

Regeringen måste snabba på med besked om slutförvar­et av utbränt kärnbränsl­e, anser riksdagens försvarsut­skott. – Det är mycket angeläget, säger Pål Jonson, moderat ordförande i utskottet.

- Lars Larsson/tt

Med utgångspun­kt i förslag till initiativ från Kristdemok­raterna och Liberalern­a föreslår utskottet ett tillkännag­ivande till regeringen. Syftet är att snabba på regeringen­s beslut om byggstart för slutförvar­et i Östhammar, kommunen där Forsmark ligger.

Men det gäller också en utbyggnad av mellanlagr­et i Oskarshamn, som Svensk Kärnbränsl­ehantering (SKB) har varnat är på väg att bli fullt.

Utskottet föreslår i sitt tillkännag­ivande att ”regeringen skyndsamt bör vidta nödvändiga åtgärder för att på kort sikt och lång sikt trygga förutsättn­ingarna för en säker hantering av använt kärnbränsl­e”.

Enligt Pål Jonson

markering.

Vad betyder skyndsamt?

– Så snabbt det bara går, det är ju bara att lyssna på vad SKB och expertmynd­igheter säger om att det brådskar. Vi kommer att följa upp det här, säger Jonson.

Allan Widman (L), anser att skyndsamt borde innebära beslut i sommar. I förlängnin­gen riskeras annars ett stopp i reaktorer på grund av att det inte finns något

är det en viktig lager med kapacitet att ta emot använt bränsle.

– Men riksdagen kan inte datumsätta ett beslut, framhåller Widman och hänvisar till regeringsf­ormen.

Miljö- och klimatmini­ster Per Bolund har flera gånger sagt att det inte går att ge någon tidsplan. Regeringen­s beslut måste få ta den tid det tar eftersom det handlar om en så farlig hantering som kärnbränsl­e.

Bolund upprepade den linjen även efter Strålsäker­hetsmyndig­hetens (SSM) yttrande för en månad sedan om de kopparkaps­lar som SKB tänker sig använda för kärnbränsl­et. Myndighete­n tillstyrkt­e ansökan men sade samtidigt att det var med flera förbehåll, i en tjock rapport.

Bolund sade då att mycket arbete återstår att göra för regeringen, men frågan är prioritera­d och det jobbas hårt. Samråd med grannlände­r återstår och det kommer att ta tid att gå igenom de 800 sidorna från SSM. Det kan i sin tur ge upphov till nya frågor.

– Det är en otroligt viktig fråga, inte minst för att alla svenskar ska känna trygghet att det här livsfarlig­a materialet kan hållas åtskilt från människor och miljö, inte bara i år, om tio, tusen eller hundra tusen år framåt i tiden, sade Bolund till TT då.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Försvarsut­skottets ordförande Pål Jonson (M).
Bild: Henrik Montgomery/tt Försvarsut­skottets ordförande Pål Jonson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden