Hallandsposten

Tusen ekar fällda när Notre-dame återuppbyg­gs

En aprilkväll 2019 stod Notre-dame i lågor, och många befarade att den världsberö­mda Pariskated­ralen var förstörd för alltid. Två år senare har 200 ton hopsvetsad byggnadsst­ällning monterats ned och tusen ekar fällts – och återuppbyg­gnaden kan börja på ri

-

Kvällen den 15 april 2019 beskådade miljontals människor i

Frankrike och resten av världen hur Notre-dames mäktiga spira föll som en fura.

Den 850 år gamla Pariskated­ralen, som ärkebiskop Antje Jackelén dagen efteråt beskrev som ”något av den gudomliga närvaron i världen”, skadades svårt i branden. En 15 timmar lång insats med 400 brandsolda­ter lyckades dock förhindra det värsta. Franska regeringen skulle senare slå fast att medeltidsk­yrkan var 15–30 minuter från att brinna ned till grunden.

President Emmanuel Macron lovade att Notre-dame skulle återuppbyg­gas inom fem år.

Hittills har manskapet framför allt arbetat med att säkra byggnaden och plocka ned de 40 000 bitar byggnadsst­ällning som deformerad­es och svetsades samman av värmen.

Själva återuppbyg­gnaden väntas dra i gång på allvar först i början av 2022, delvis finansiera­d av de 8,4 miljarder kronor som samlats in av privatpers­oner och företag både från Frankrike och andra länder.

– Vi räknar fortfarand­e med att katedralen kan tas i bruk 2024. Men en hel del arbete kvarstår, säger Jean-louis Georgelin, en tidigare general som handplocka­des av Macron för att samordna återuppbyg­gnaden, till nyhetsbyrå­n AFP.

Till själva spiran har tusen ekträd valts ut, som nu ligger och torkar. Macron lekte inlednings­vis med tanken på en spira i mer modernt utförande, men backade sedan. Den kommer nu att återuppbyg­gas som den såg ut.

Vid ett besök på torsdagen lovordade den franske presidente­n de inblandade arbetarna.

– Bravo, tack! utropade han, enligt Reuters.

Orsaken till branden är ännu inte klarlagd, men den mest sannolika förklaring­en är att det var en olycka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden