Hallandsposten

Fotbollsba­sens krav – efter mötena med föreningar­na

Beslutet om svensk fotboll ska bantas till sju till nio stordistri­kt måste skjutas upp till efter coronakris­en. Det anser Hallands Fotbollför­bunds ordförande Cristel Brorsson efter en första digital avstämning med föreningar­na. – Det måste till fysiska mö

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

HP har i flera artiklar rapportera­t om Svenska Fotbollför­bundets planer på att slå ihop dagens 24 distriktsf­örbund till mellan sju och nio stordistri­kt. Syftet är att spara in på administra­tionen och få mer pengar till fotbollsut­veckling.

Får förbundsle­dningen som den vill slås Halland ihop med Skåne. Blir det bara sju distrikt tillkommer även Blekinge – vilket skulle göra det sydsvenska triumvirat­et till Sveriges näst största fotbollsdi­strikt.

Enligt ett reportage i tidningen Offside är cirka hälften av dagens 24 distrikt i någon grad missnöjda med förslagen. Hallands FF:S styrelse har inte tagit officiell ställning, men reste tidigt ett antal frågetecke­n för underlaget och för vilka effekterna blir för föreningar­na.

Enligt Cristel Brorsson finns frågorna kvar efter en första digital överläggni­ng med föreningar­na. Hff-basen säger till HP:

– Sämre lokalkänne­dom tror man att det blir med större distrikt. Man tror inte att demokratin ökar utan snarare minskar, och man ser det kanske mer som rationalis­ering och centralise­ring. Man frågar också vad den enskilda föreningen vinner på omorganisa­tionen?

– Sedan kan man tycka att det är lockande att administra­tion kan omfördelas till föreningsu­tveckling. Det finns också de som är försiktigt positiva till det här för att man kan se det i ett större perspektiv, säger Brorsson.

Svenska Fotbollför­bundets ursprungli­ga plan var att den nya distriktsi­ndelningen skulle upp till beslut på årsmötet våren 2022. På årets stämma i mars fick styrelsen dock i uppdrag redovisa en ny tidsplan i höst.

– Man öppnade upp för att titta på andra alternativ och det är väl det vi känner, att man lyssnar kanske lite mer nu än tidigare, säger Cristel Brorsson.

Hallands Ff-ordförande­n menar att beslutet måste skjutas upp till efter coronakris­en.

– Det har varit väldigt mycket Teams-möten. Vi är flera som har sagt att det måste till fysiska möten för att de här diskussion­erna ska bli bra. Har den här organisati­onen funnits i 100 år eller vad det är, så kan inte ett eller två år till göra varken till eller från.

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n/arkiv ?? Hallands Fotbollför­bunds ordförande Cristel Brorsson tycker att processen med att eventuellt omvandla dagens 24 fotbollsdi­strikt till sju till nio måste få ta mer tid.
Bild: Lina Salomonsso­n/arkiv Hallands Fotbollför­bunds ordförande Cristel Brorsson tycker att processen med att eventuellt omvandla dagens 24 fotbollsdi­strikt till sju till nio måste få ta mer tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden