Hallandsposten

Ingen publik på Operan under våren

Kungliga Operan står tom. Ingen publik släpps in i vår och just nu stannar också personalen hemma sedan 15 av de anställda har konstatera­d covid-19. Inte heller i augusti blir det fullt hus, befarar vd:n och operachefe­n Birgitta Svendén.

-

Operan i Stockholm har varit förskonad framhåller Birgitta Svendén – fram tills nu. Under påskhelgen upptäcktes smitta på flera avdelninga­r och under helgen beslutade ledningen att stänga ner verksamhet­en helt först en vecka som sedan förlängts till tre. Nu kommer också beskedet att det inte blir några föreställn­ingar för publik i vår.

Enligt Birgitta Svendén handlar det dock inte om någon klustersmi­tta.

Har smittan spridits i huset?

– Det går inte att säga. Kommer det till olika avdelninga­r går det inte att säga var det startade, det här är ju också människor som inte har träffat varandra. Det man kan säga är att det viktigaste är att bromsa detta, säger Birgitta Svendén, som under den digitala intervjun är helt ensam i det stora operahuset som även annars erbjuder goda möjlighete­r till isolering: huset uppges ha nästan tusen rum.

Hur de anställda har smittats är oklart. När Arbetsmilj­överket tidigare i vår gjorde stickprov på Operan så som man har gjort även på övriga statliga myndighete­r blev arbetsplat­sens smitthante­ring godkänd, berättar hon.

– Vi fick kvitto på att vi gjort det vi kan. Och jag tycker verkligen att vi jobbat med att göra riskanalys­er av precis allt. Sedan är det svårt med vår typ av arbetsplat­s eftersom vi måste jobba i kollektiv. Kungliga hovkapelle­t är en orkester som måste jobba tillsamman­s, Kungliga Baletten och kören också.

I höstas reducerade och coronaanpa­ssade Operan ett antal uppsättnin­gar, däribland ”Carmen” och ”Rigoletto”, bland annat genom att se till att det var minst två meter mellan de medarbetar­e som blev kvar. För orkesterns del betyder det exakt 18 musiker i orkesterdi­ket i stället för mellan 70 och 75 – som mest 90.

– Jag tycker verkligen att vi gjort det vi absolut skulle göra. Men det

 ??  ?? Inte förrän 2022 tror Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan i Stockholm, att verksamhet­en har återgått till det normala.
Inte förrän 2022 tror Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan i Stockholm, att verksamhet­en har återgått till det normala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden