Hallandsposten

Sm-veckan kapar – och skjuter på beslut

Med en minskning från 35 idrotter till 26 – och utan publik ska Sm-veckan i Halmstad i sommar räddas. Men än är det inte klart att det blir något mästerskap i sommar heller. – Vi ser inte att vi kan garantera säkerheten som behövs kring de sporter som vi

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Sport: Sm-veckan i Halmstad, mellan den 30 juni och 6 juli, kan fortfarand­e bli av. Men det blir färre idrotter än planerat och utan publik.

Tanken var att Halmstad skulle ha stått värd för Sm-veckan för tredje gången redan förra sommaren, men i slutet av april kom beskedet att mästerskap­et ställdes in på grund av den rådande coronapand­emin.

Men Halmstad fick en ny chans i år sedan Linköping, som skulle stått som värdstad 2021, gått med på att skjuta fram sin Sm-vecka ett år.

Nästan exakt ett år efter fjolårets tunga besked kommer beskedet från Sm-veckans styrgrupp att man alltjämt hoppas att det ska gå att genomföra en mästerskap­svecka i sommar, mellan den 30 juni och 6 juli, trots att coronapand­emin inte släppt sitt grepp.

Styrgruppe­n väljer därför att skjuta upp det definitiva beslutet om Sm-veckans vara eller icke vara till den 4 maj för att avvakta hur smittsprid­ningsläget utvecklas.

Men redan nu till 26, när totalt nio idrotter stryks från programmet.

I ett pressmedde­lande skriver styrgruppe­n att ”de idrotter som inte kan ingå i Sm-veckan är de där organisati­onen inte kan upprätthål­la de direktiv som myndighete­r anger under rådande omständigh­eter.”

– Genom att skjuta på ett beslut och reducera antalet idrotter ger det oss större möjlighete­r att kunna genomföra en Sm-vecka. Då flera Sm-tävlingar varit planerade att genomföras på centrala och lättillgän­gliga platser i Halmstad där det inte går att kontroller­a tillflödet av publik, har vi i styrgruppe­n fattat beslut om att ta bort de idrotterna från programmet, säger Per Bergljung, evenemangs­ansvarig för Sm-veckan på Riksidrott­sförbundet i ett pressmedde­lande.

Idrotterna som stryks är segling (kite), beach ultimate frisbee, frisbee allround, aquabike, rodd, kanot, stand up paddle (SUP), beachvatte­npolo och discgolf.

Och ytterligar­e idrotter kan komma att strykas.

– Det är jättetråki­gt men det är också av förklarlig­a skäl. Vi följer myndighete­rnas riktlinjer minutiöst och vi ser inte att vi kan garantera säkerheten som behövs kring de sporter som vi har reducerat programmet med, säger Ann Johansson, chef Evenemang och möten på Destinatio­n Halmstad.

Det betyder bland annat att det inte blir några tävlingar alls på Nissan – som tidigare år lockat stora folksamlin­gar på broar och utmed.

Enligt Ann Johansson har man haft många och långa samtal med berörda klubbar som nu blir utan medverkan.

– Går det att hitta andra tillfällen för dem att köra sina SM, om de vill, så ställer vi oss positiva till det och hjälper gärna till om det fungerar.

Sedan tidigare har HP rapportera­t att Sm-veckan 2021 tvingats flytta tävlingar från Stora torg och Halmstad centrum när man jobbat för att göra arrangeman­get så smittsäker­t som möjligt och undvika folksamlin­gar.

Att flytta Sm-veckan ett år till är inte ett alternativ den här gången.

– Det går inte. Så då ser vi hellre att vi kan genomföra något som går att följa var du än är eftersom SVT sänder. Då får man ändå idrottsupp­levelsen. Där försöker vi också vara kreativa och ser hur man kan göra för att peppa utövarna men också hitta festen på sitt eget sätt.

Nu återstår det att se om utsikterna är bättre den 4 maj.

 ?? Bild: Joel Marklund/bildbyrån/arkiv ?? Rodd, kanot, stand up paddle och beachvatte­npolo tillhör idrotterna som stryks från Sm-veckanprog­rammet i sommar i hopp om att mästerskap­et fortfarand­e ska gå att genomföra. Styrgruppe­n har valt att skjuta på det definitiva beslutet till den 4 maj. Bild är från Sm-veckan 2013.
Bild: Joel Marklund/bildbyrån/arkiv Rodd, kanot, stand up paddle och beachvatte­npolo tillhör idrotterna som stryks från Sm-veckanprog­rammet i sommar i hopp om att mästerskap­et fortfarand­e ska gå att genomföra. Styrgruppe­n har valt att skjuta på det definitiva beslutet till den 4 maj. Bild är från Sm-veckan 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden