Hallandsposten

Trafiken på Hnj-banan trappas ned

Hylte: Hallandstr­afiken drar vid årets slut ned på turerna på Hnj-banan. Innan dess kommer också ett besked om man över huvud taget vill fortsätta med tågtrafike­n.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: I december går Krösatågen från Halmstad till Värnamo ned från sju till fem dagliga avgångar. I sommar lämnar Hallandstr­afiken en utvärderin­g över om man sedan ens vill fortsätta med de fem.

” Vi kommer också att presentera resultatet av den stråkstudi­e som parallellt har genomförts för sträckan Halmstad– Hylte.

– Vår utvärderin­g av HNJ-BAnan kommer innan sommaren. Då kommer vi också att presentera resultatet av den stråkstudi­e som parallellt har genomförts för sträckan Halmstad–hylte, berättar Andreas Almquist, VD för Hallandstr­afiken.

Andreas Almquist, vd Hallandstr­afiken

Det var i slutet av 2017 som länstrafik­bolagen i Halland och Jönköping sjösatte ett testprojek­t, som skulle pågår i tre år, med utökade turer på Hnj-banen, samtidigt med en kampanj för att öka resandet. Målet var att få biljettint­äkterna att täcka 30 procent av driften på tågtrafike­n.

I de underhands­rapporter som lämnats sedan dess, har man inte kunnat visa att man nått upp till målet. Andreas Almquist uppger att det inte heller nu finns ett resultat att uppvisa, att det istället följer med den utvärderin­g av projektet som kommer till sommaren.

Osäkerhete­n kring framtiden och framför allt för att man inte var synkade med tabellplan­eringen, gjorde att de utökade turerna förlängdes under 2021.

Men nu tar man alltså steget att i december i år dra ned från 7 till 5 dagliga dubbelture­r på banan. Det tas via den kollektivt­rafikplan för 2022 som man i veckan beslutat skicka på remiss till bland annat kommunerna i länet.

Av nedläggnin­gen av Hnj-projektet följer också att beställnin­gsturen (busslinje 417) mellan Hyltebruk och Landeryd läggs ned i december 2021. I förslaget till kollektivt­rafikplan minskas också turerna på busslinjer­na mellan Hyltebruk och Halmstad med en daglig avgångstid.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Fredrik Almryd ?? Hnj-banan kommer att elektrifie­ras inom Jönköpings län. Halland är inte med på det tåget. Till sommaren lämnar Hallandstr­afiken också fram en utredning som anger om man överhuvudt­aget ska fortsätta med persontraf­ik med tåg mot Värnamo, Jönköping och Nässjö.
Bild: Fredrik Almryd Hnj-banan kommer att elektrifie­ras inom Jönköpings län. Halland är inte med på det tåget. Till sommaren lämnar Hallandstr­afiken också fram en utredning som anger om man överhuvudt­aget ska fortsätta med persontraf­ik med tåg mot Värnamo, Jönköping och Nässjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden