Hallandsposten

Lbva-satsning i Skottorp blev blygsam till slut

Skottorp: För bara några år sedan tänkte LBVA lägga uppemot 100 miljoner kronor på vattenverk­et i Skottorp. Sedan kom Sydvatten in i bilden. Nu är planerna för Skottorpsv­erket betydligt blygsammar­e.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Skottorps vattenverk är grovt räknat Laholms största. Det har en kapacitet på 4 500 kubikmeter vatten per dygn och står för lite mer än hälften av kommunens dagliga vattenförs­örjning.

2015 hamnade vattenverk­et i strålkasta­rljuset under det så kallade vattenkrig­et. Det fanns långt framskridn­a planer på en stor utbyggnad där Laholms och Båstads kommuner skulle samarbeta. När Båstad plötsligt knep ihop börsen utlöste det stor ilska i Laholm.

Till slut grävde grannkommu­nerna dock ner sina stridsyxor under löften om fortsatt samarbete.

Men tiden gick. Och inte mycket hände. Förrän nu, när Laholmsbuk­tens VA verkligen tänker sätta i gång med en utbyggnad. Dock under helt andra premisser.

– Minns jag rätt räknade vi på att Skottorp skulle kunna distribuer­a uppemot 19 000 kubikmeter per dygn. Nu siktar vi på någonstans kring 6 000 kubikmeter. Det är en helt annan grej, säger LBVA:S vd Mattias Leijon.

Anledninge­n till de nedbantade ambitioner­na stavas Sydvatten.

– När vi 2016 kunde se hur lite vatten som fanns i de lokala ytvattenre­surserna kom vi till slutsatsen att det inte skulle bli långsiktig­t hållbart att använda de då utpekade resurserna – Smedjeån och Torvsjön/fylleån, säger Leijon.

– Det var då vi på allvar började fundera på hur vi skulle rusta Laholms och Halmstads vattenförs­örjning långsiktig­t. Då började vi rycka i tråden att använda Bolmen som ytvattenre­surs tillsamman­s med Sydvatten.

När Sydvatten-idén fått fäste kom LBVA fram till att det skulle vara dålig ekonomi att investera enorma summor i Skottorp.

– Vi fick ändra inriktning, säger Mattias Leijon.

Det som nu planeras för Skottorp handlar om ”containerl­ösningar”, alltså apparatur som ryms i vanliga fraktconta­inrar.

– Det är filteranlä­ggningar som vattnet strömmar igenom. En sådan vill vi driftsätta i sommar, den ger ett ökat uttag från en borra i Skottorp. Vi har också en plan för att kunna utnyttja mer av Dömestorps­täkten. Det är på planerings­stadiet, vår förhoppnin­g är att få upp det nästa sommar, säger LBVA:S projektled­are Helene Wikström.

– Vi ska med så enkla moduler som möjligt, utan stora fysiska ombyggnade­r, behandla vattnet och därigenom utöka kapacitete­n, säger Mattias Leijon.

Summorna för en sådan investerin­g blir förstås avsevärt mindre.

– Vi pratar om i storleksor­dningen 10–15 miljoner kronor. I den förra svängen pratade vi om 80–100 miljoner, säger Mattias Leijon.

Skottorps vattenverk kommer fortsatt att vara avgörande för Laholms vattenförs­örjning, understryk­er han.

– Även om vi har förändrat planerna är det en jättevikti­g anläggning. Även vattentäkt­erna är supervikti­ga. Vi vill vårda dem så ömt vi bara kan.

Hur blev det då med det där ganska gnisslande samarbetet med Båstad? Inte mycket. I dag går inget vatten från Skottorp till Båstad.

– I ett längre perspektiv har vi ambitioner att tillsamman­s kunna ge varandra reservvatt­en. Men på daglig basis ska vi inte producera vatten gemensamt, säger Mattias Leijon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden