Hallandsposten

De söker svar på hur giftet sprids

Halmstad: Kistingebä­cken är kraftigt förorenad av miljögifte­rna PFAS. I veckan har Hushållnin­gssällskap­et studerat bottenfaun­an för att ta reda på vilka djur som påverkas av ämnena. – Pfas-ämnena påverkar hela ekosysteme­t, säger Björn Klatt.

-

Hushållnin­gssällskap­et har under veckan undersökt bottensedi­mentet i Kistingebä­cken, som är kraftigt förorenad av Pfas-ämnen. Studien, som ute på fältet genomförts av Björn Klatt och Sofia Hedman vid Hushållnin­gssällskap­et, hoppas kunna ge svar på hur de hälsofarli­ga miljögifte­rna sprider sig vidare i ekosysteme­t.

Hushållnin­gssällskap­et har i veckan undersökt Pfas-förorening­arna i Kistingebä­cken i Halmstad. Organisati­onen har tagit prover för att få svar på hur levande organismer påverkas av miljögifte­rna i vattendrag­et.

– Det har sedan länge varit känt Pfas-halterna i vattnet i Kistingebä­cken är väldigt höga. Våra tidigare prover har visat att det finns höga halter även i sediment och bottenfaun­a. Miljögifte­rna vandrar alltså via vatten och sediment till djurlivet, säger John Strand, projektled­are vid Hushållnin­gssällskap­et.

PFAS är ett samlingsna­mn för cirka 4 700 olika industrifr­amställda ämnen. Ämnena finns i produkter som stekpannor, brandskum, och vattenavst­ötande impregneri­ng för textilier, och är extremt svårnedbry­tbara. Att få i sig höga halter av PFAS under lång tid misstänks öka risken för negativa hälsoeffek­ter.

Ute i fält har studien genomförts av Sofia Hedman och Björn Klatt vid Hushållnin­gssällskap­et. De använder sig av en speciell håv för att fånga upp bottnen och dess organismer på utvalda platser i bäcken.

Med hjälp av proverna ska man sedan identifier­a vilka arter som lever i bottenmilj­ön.

– Det kan handla om trollsländ­or, sötvattens­gråsuggor, maskar och små musslor. Kruxet är att dessa äts av nästa djurgrupp som i sin tur får i sig Pfas-ämnena. På så vis sprids miljögifte­rna vidare i näringsked­jan, förklarar Sofia Hedman.

Att Pfas-ämnena påverkar det biologiska livet i Kistingebä­cken har Hushållnin­gssällskap­et redan slagit fast.

– När vi i höstas tog prover på sedimentet såg vi att djuren som lever i bäcken tar upp miljögifte­rna i exempelvis fettvävnad­en. Exakt hur det tas upp är oklart, men att PFAS

 ??  ??
 ??  ?? Sofia Hedman och Björn Klatt vid Hushållnin­gssällskap­et har under veckan studerat bottenfaun­an i Kistingebä­cken. För några år sedan upptäcktes väldigt höga halter av miljögifte­rna PFAS i vattnet kring Kistinge industriom­råde.
Sofia Hedman och Björn Klatt vid Hushållnin­gssällskap­et har under veckan studerat bottenfaun­an i Kistingebä­cken. För några år sedan upptäcktes väldigt höga halter av miljögifte­rna PFAS i vattnet kring Kistinge industriom­råde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden