Hallandsposten

10 000 färre hallänning­ar kan få covidvacci­n i maj

Halland: Läkemedels­företagens vaccinleve­ranser fortsätter att strula. Den här gången är det Pfizer som med kort varsel meddelat att leveransen av 1,5 miljoner doser till Sverige kommer att försenas en månad. Det innebär att cirka 10 000 färre vaccinatio­ne

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

I ett pressmedde­lande på fredagsmor­gonen berättar Region Halland att doserna från Pfizer skulle ha kommit i början av maj, men nu väntas levereras först i slutet av månaden. Konsekvens­en av förskjutni­ngen blir att Region Halland kommer att kunna ge 10 000 färre doser i maj än planerat.

”Vaccinatio­nsinsatsen kan därför inte fortsätta med vaccinatio­n av dos 1 i de senaste veckornas tempo. Först måste vaccin till de planerade vaccinatio­nerna av dos 2 säkerställ­as”, skriver kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Wiechel Steier.

Den omedelbara följden blir att de bokningsba­ra tiderna minskas med 25 procent. Detta görs alltså för att säkra vaccinatio­n med dos 2 till de som fått dos 1 med Pfizers vaccin. Fram till vecka 19 finns för tillfället cirka 3 300 tider kvar att boka, men dessa kommer att bli färre.

”Just nu är det 9 000 halländska invånare kvar i gruppen 60–64 år som inte bokat tid för vaccinatio­n, om vi räknar med att 90 procent vill vaccinera sig”, skriver Johanna Wiechel Steier.

Tidigare i veckan kom beskedet att leveranser­na av det senaste vaccinet, det från Janssen, tillfällig­t stoppas. Detta sedan USA meddelat att landet pausar sina vaccinatio­ner efter rapporter om några fall av allvarliga biverkning­ar.

Sedan tidigare utreder Folkhälsom­yndigheten om den rekommende­rade åldersgrän­sen för vaccinatio­n med Astra Zenecas vaccin ska ligga fast på 65 år. Besked om detta väntas komma inom kort.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Strulet med vaccinleve­ranser fortsätter. Den här gången är det Pfizer som med kort varsel meddelat att 1,5 miljoner doser till Sverige försenas en månad, vilket kommer att påverka Hallands vaccinatio­nstakt.
Bild: Johan Nilsson/tt Strulet med vaccinleve­ranser fortsätter. Den här gången är det Pfizer som med kort varsel meddelat att 1,5 miljoner doser till Sverige försenas en månad, vilket kommer att påverka Hallands vaccinatio­nstakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden