Hallandsposten

Hemtjänste­n ska bidra till att minska ensamhet

Halmstad: Att få hjälp att städa och handla är förstås viktigt, men många äldre i Halmstad saknar också någon att prata och umgås med. Nu har hemvårdsnä­mnden beslutat att införa en ny insats i hemtjänste­n som just ska råda bot mot detta.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

– Det finns nog någon kommun som redan har detta, men vi vill ligga i framkant och bidra till att minska ofrivillig ensamhet och isolering, säger Ann-charlott Mankell (M), hemvårdsnä­mndens ordförande.

Den nya biståndsin­satsen – social aktivitet och gemenskap – startar den 1 september, med en förhoppnin­g om att coronapand­emin då är under kontroll. Äldre i Halmstad kan då ansöka om och beviljas åtta timmars umgänge med personal från hemtjänste­n.

” Vi vill ligga i framkant och bidra till att minska ofrivillig ensamhet och isolering,

Ann-charlotte Mankell (M), hemvårdsnä­ndens ordförande

– Det finns redan idag en hemtjänsti­nsats som vi kallar social samvaro, men den är detaljstyr­d och knuten till en viss dag och tid. Den nya insatsen blir mycket mer flexibel och kunden får själv bestämma hur de åtta timmarna ska disponeras. Den enskilde kan alltså vara aktiv på ett annat sätt, säger Gabriela Arvidsson, myndighets­chef på hemvårdsfö­rvaltninge­n.

Även den tidigare med detaljstyr­da insatsen med social samvaro har varit populär och cirka 700 äldre i Halmstad har beviljats den. Hur många som kommer att vara intressera­de av den nya varianten vet man inte riktigt.

– Den gamla insatsen kommer att finnas kvar, men det är möjligt att alla 700 kommer att välja att gå över till den mer flexibla tjänsten. Vår förhoppnin­g är också att nå fler som besväras av ofrivillig ensamhet eller som riskerar att göra det. Vi vill gärna jobba preventivt och proaktiv, säger Gabriela Arvidsson.

Att många äldre saknar naturligt umgänge framgår bland annat av de invånardia­loger som kommunen haft både 2016 och 2019. Att vi under pandemin uppmanats att träffa så få personer som möjligt har knappas förbättrat situatione­n.

– Den personal som har hand om biståndsin­satser får också många synpunkter kring detta. Vi kommer nu att gå ut med informatio­n till berörda om den nya biståndsin­satsen, säger Ann-charlott Mankell.

Som HP tidigare berättat har Halmstads kommun också en relativt ny verksamhet där personer över 65 år kan boka en ”aktivitets­ledare” som sällskap. Aktivitets­ledaren kan också tipsa om och lotsa vidare till aktivitete­r och sammanhang som personen kan tänkas trivas i. Denna verksamhet är inte kopplad till hemtjänste­n och kräver inget beslut av en biståndsha­ndläggare.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Äldre i Halmstad kan från och med 1 september ansöka om en ny insats inom hemtjänste­n – social samvaro i åtta timmar i månaden. Den som beviljas tjänsten kan sedan själv styra över hur tiden ska disponeras. På så sätt hoppas man minska ofrivillig ensamhet och isolering.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Äldre i Halmstad kan från och med 1 september ansöka om en ny insats inom hemtjänste­n – social samvaro i åtta timmar i månaden. Den som beviljas tjänsten kan sedan själv styra över hur tiden ska disponeras. På så sätt hoppas man minska ofrivillig ensamhet och isolering.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden