Hallandsposten

Företag bjuds in till jämställdh­etsmatch

Halmstad: Bara 16 procent av alla ledande positioner i Halmstads näringsliv innehas av kvinnor. Det vill kommunala bolaget High Five ändra på genom ett jämställdh­etsprojekt för företag i kommunen. – Målet kan inte vara något annat än 50/50, säger vd:n San

- Emelie Nordh en@hallandspo­sten.se 010-471 51 15

Den 6 maj kickar High Five i gång Jämställdh­etsmatchen som syftar till att få en jämnare könsfördel­ning i styrelseru­m och ledningsgr­upper i Halmstad.

– Vi är en framtidsar­ena som sysslar med innovation och tillväxt. Då är detta en självklar del att jobba med, säger Sandra Johannesso­n.

På de ledande positioner­na i Halmstads näringsliv är i dag 84 procent män och 16 procent kvinnor, enligt High Five som fått statistike­n från analysföre­taget Bisnode.

Med ledande position avses i första hand vd. Om det inte finns räknas i stället styrelseor­dförande eller styrelsele­damot.

– Vi är övertygade om att vi kan förändra den statistik vi ser år efter år. Det sker mycket bra men det finns så mycket mer att göra. All forskning visar att jämställda företag är mer lönsamma och tillsamman­s kan vi göra skillnad, säger Sandra Johannesso­n som menar att jämställdh­et blir allt viktigare för företag att jobba med.

– För framtidens anställda kommer det vara en jättevikti­g del när man väljer arbetsgiva­re. Jag tror inte att man kan vänta längre utan man måste börja jobba med det nu.

Företagen som ger sig in i matchen kommer att få inspiratio­n och hjälp utifrån deras individuel­la behov, enligt vd:n. Även ett matchnings­event planeras.

– Man får ofta höra ”vi hittar inte kvinnorna” men vi träffar ju dem varje vecka i olika sammanhang så vi vet att de finns. Vi vill hjälpa till att koppla ihop dem med företagen, säger Sandra Johannesso­n men tillägger:

– Det kan också handla om att lyfta kvinnor som redan finns i organisati­onen.

Jämställdh­etsmatchen riktar sig till alla företag som är intressera­de i Halmstad. Hittills har sju anmält sig.

– Det är alldeles för lite. Vi vill gärna att det ska bli betydligt fler.

Hur länge de medverkar beror på företaget eftersom alla startar från olika utgångsläg­en, menar Sandra Johannesso­n.

– Vi kommer fortsätta till vi har förändrat den här siffran. Målet kan inte vara något annat än 50/50.

 ??  ?? ”All forskning visar att jämställda företag är mer lönsamma,” säger Sandra Johannesso­n vd för High Five.
”All forskning visar att jämställda företag är mer lönsamma,” säger Sandra Johannesso­n vd för High Five.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden