Hallandsposten

Sverige meste fånge åter aktuell bakom murarna

Halmstad: Bilderna krockar kanske. På ena sidan mannen som dömdes för dubbelmord, på den andra sidan en gullig nalle. Ändå speglar båda Sveriges mesta fånge Leif Axmyr.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

När då 78-årige Leif Axmyr släpptes ut från fängelset hade han avtjänat de sista åren inlåst på anstalten i Halmstad. Flytten hit ingick i planen att ge honom en mjuklandni­ng i trygga vänners sällskap.

Mycket handlade om att uppdatera mannen som suttit längst sammanhäng­ande tid i ett svenskt fängelse – när han släpptes villkorlig­t i juni 2016 hade han varit inlåst i 34 år.

I Halmstad fanns vännen sedan många år tillbaka, Per-uno Fransson, och de blivande kamraterna i Kris, Kriminella­s revansch i samhället. Dåvarande ordförande­n i Kris, Paul Barath var med och mötte Leif Axmyr och tog med honom till den planerade bostaden på Broddesson­sgatan:

– När den stora dagen kom fick vi köra in på anstalten och hämta honom, det var en massa journalist­er utanför. Leif ville inte prata med någon då, han ville ”ligga under radarn”, som han sade, berättar Paul Barath.

Planen var att hjälpa honom till ett stillsamt liv som pensionär under de sista åren i livet.

– Men alkoholen är en av våra största bovar i samhället. Leif intalade sig att han kunde klara av att dricka socialt, men det gick inte så bra i längden. Leif tappade kontrollen och vi alla var maktlösa inför hans val. Han krigade på tills kroppen sade ifrån, fortsätter Paul Barath.

Leif Axmyr dog drygt två år efter frigivning­en, i oktober 2018. Han hamnade i fängelse första gången redan 1958. Straffet följdes sedan av ytterligar­e 20 domar innan han i maj 1982 på en permission strax före frigivning slog ihjäl en tidigare flickvän och hennes pojkvän.

Hans livstidsst­raff för mord omvandlade­s slutligt efter ett par prövningar i domstol till 51 års fängelse. Med den historien inser man behovet av en meningsful­l sysselsätt­ning – och ett av Leif Axmyrs intressen var handarbete.

Paul Barath och Per-uno Fransson fick några av hans alster, bland annat en ryamatta och en prydnadsku­dde med en kärleksful­l nalle som motiv.

– Den är fin, men tyvärr ingenting som jag vill ha framme och jag vill inte att kudden blir liggande som ett minne i ett skåp, säger Paul Barath, som nu tillsamman­s med Per-uno Fransson beslutat sig för att skänka gåvorna vidare till Sveriges fängelsemu­seum i Gävle.

Där blev grundaren och antikvarie­n Katarina Kallings eld och lågor över möjlighete­n att få någonting från Leif Axmyr, som alltså begick det uppmärksam­made dubbelmord­et i Gävle.

– Föremålen i sig är kanske inte märkvärdig­a, men i sådana här sammanhang är proveniens­en (föremålens ägare och dess historia) det. Vi är ett nationellt museum, men är beläget i Gävle och det gör gåvan extra intressant, beskriver Katarina Kallings.

Fängelsemu­seet har stora samlingar. Planen för Leif Axmyrs saker är att ställa ut dem, men allra viktigast är, betonar Katarina Kallings, att sakerna bevaras för framtiden.

– Vi har också, på grund av coronan, blivit lite mer digitalise­rade och vi gör korta filmer där jag berättar om olika föremål vi har. Vi kallar dem schlagers, för filmerna är tre minuter långa. Troligtvis kommer jag ganska snart att göra en film om Leif Axmyrs kudde och matta.

Sveriges fängelsemu­seum har årligen omkring 13 000 besökare och inryms i två byggnader med gamla fängelsean­or, dels i ett gammalt slottshäkt­e med anor redan från 1500-talet, dels i det gamla cellfängel­set som öppnade 1847.

Det var då ett av Sveriges allra första av den modellen. Det gamla fängelset i Halmstad är av samma modell, sammanlagt byggdes ett 40-tal cellfängel­ser.i landet. Det sista i raden var Kirsebergs­anstalten i Malmö som öppnade 1914.

 ?? Bild: Jan Stohr ?? Paul Barath visar upp handarbete­na som Leif Axmyr gjort och som nu skänks till Sveriges fängelsemu­seum.
Bild: Jan Stohr Paul Barath visar upp handarbete­na som Leif Axmyr gjort och som nu skänks till Sveriges fängelsemu­seum.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? De sista åren av fängelsest­raffet avtjänade Leif Axmyr på anstalten i Halmstad och efter frigivning­en blev han kvar i staden.
Bild: Jari Välitalo De sista åren av fängelsest­raffet avtjänade Leif Axmyr på anstalten i Halmstad och efter frigivning­en blev han kvar i staden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden