Hallandsposten

S vill omforma framtidens sjukvård

Halland: Under pandemin har regionens socialdemo­krater haft gott om tid att fundera. Med tre motioner vill de omforma framtidens sjukvård.

- Anna Oscarson

” Man har överlåtit nyetableri­ng till marknaden men det har inte fungerat.

Socialdemo­kraterna i Region Halland anser att den omställnin­g som sker inom vården mot mer nära vård går för långsamt. Under en digital pressträff presentera­de regionråde­t Lise-lotte Bensköld Olsson och Jonas Strand, ledamot i hälsooch sjukvårdsu­tskottet, hur partiet anser att vården bör utformas.

En arbetsgrup­p har jobbat med frågan under förra året. Den har fördjupat sig i uppdragsbe­skrivninge­n och haft möten med pensionärs­organisati­onerna.

– Det har funnits gott om tid nu under pandemin, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

Arbetet har resulterat i tre motioner som beskriver hur den nära vården i Halland bör utvecklas. En handlar om att se över vårdvalet, den andra om att etablera nya vårdcentra­ler och den tredje om utökad läkarmedve­rkan på de kommunala boendena.

– Vårdvalet har bara genomgått marginella förändring­ar sedan det infördes 2007 trots att en översyn gjordes 2015, säger Jonas Strand.

Socialdemo­kraterna anser att större geografisk hänsyn bör tas och att det hälsofrämj­ande arbetet ska

lise-lotte Bensköld Olsson (S)

få mer fokus. Alla som har behov av det bör också få en fast läkarkonta­kt eller vårdkontak­t, anser de.

År 2007 fanns det 45 vårdcentra­ler i Halland och trots att invånarant­alet har stigit kraftigt har inte en etablering av nya vårdcentra­ler skett i samma takt.

– Man har överlåtit nyetableri­ng till marknaden men det har inte fungerat. Det finns vita fläckar på landsbygde­n. Dessutom funderade man på att lägga ner flera filialer före jul, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

Socialdemo­kraterna vill att behovet av vårdcentra­ler kartläggs och att en plan för hur invånarnas behov ska tillgodose­s görs upp.

Tillsamman­s med de halländska kommunerna vill Socialdemo­kraterna att regionen formulerar en gemensam modell gällande läkarmedve­rkan på de kommunala boendena. Dessutom ska läkarmedve­rkan i hemsjukvår­den utvecklas så den gäller samtliga som har behov av detta stöd.

För att finansiera detta vill Socialdemo­kraterna att pengar avsätts i budgeten nästa år. Men redan i år vill de använda ofördelade medel till detta.

– Vi behöver avsätta pengar först för att sedan kunna hämta hem genom att dessa insatser kommer att löna sig i slutändan, säger Jonas Strand.

 ?? Bild: Privat ?? lise-lotte Bensköld Olsson (S), regionråd och Jonas Strand (S), ledamot i hälso- och sjukvårdsu­tskottet.
Bild: Privat lise-lotte Bensköld Olsson (S), regionråd och Jonas Strand (S), ledamot i hälso- och sjukvårdsu­tskottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden