Hallandsposten

Örnaskolan­s bästa pasta bolognese är korad

Hyltebruk: Den magiska ingrediens­en till Örnaskolan­s bästa pasta bolognese, är en barbequeså­s som blandas i köttfärsen.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

30 unika portioner pasta bolognese passerade under veckan i revy inför en domarkommi­tté på högstadies­kolan.

Projektet ”bästa bolognesen” har pågått sen början av vårtermine­n inom årskurs åtta. Eleverna har tävlat två och två. Finalheate­t, med vinnaren från varje klass, avgjordes av yrkeskocke­n Danne Edman, på Edmans Gastro i Hyltebruk.

Det var ”en väldigt bra stekt färs”, heter det bland annat i utlåtandet från Edman, om tallriken med barbequeså­sen som var signerad av Carl Montán och Stina Theander i klass 8a. Det var den som vann. Utlåtandet avrundas med ”...en näst intill perfekt kokt pasta”.

Eleverna har i stor grad fått fria händer.

– Varje portion skulle bygga på 200 gram färs. Men det kunde vara vegetarisk­t, kyckling eller vilket kött som helst. Pastan var valfri. Ett villkor var dock att bolognesen skulle serveras med någon typ av grönsak, säger hemkunskap­släraren Annelie Ljungqvist Alexanders­son.

Vinnarrece­ptet tillagas nu en extra gång för hela klassen nästa gång 8a har hemkunskap. Ljungqvist Alexanders­son berättar att hon tänkt att hela skolan få smaka, genom att förära skolköket receptet.

Men den pågående ombyggnade­n av tillagning­sköket sätter käpp i hjulet för den idén.

Nästa år?

– Det blir nog något liknande igen, säger Annelie Ljungqvist hallandspo­sten.se

Alexanders­son. Det här engagerade eleverna såpass mycket och det har varit lärorikt.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Se fler bilder på Årskurs 8 har tävlat i bästa pasta bolognese på hemkunskap­en. Teamet Stina Theander och Carl Montán strör här på riven permesanos­t, som den sista ingrediens­en, till vad som sedan blev vinnartall­riken.
Bild: Lennart Hildingsso­n Se fler bilder på Årskurs 8 har tävlat i bästa pasta bolognese på hemkunskap­en. Teamet Stina Theander och Carl Montán strör här på riven permesanos­t, som den sista ingrediens­en, till vad som sedan blev vinnartall­riken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden