Hallandsposten

Naturminne­na kan vara värda att komma ihåg

Laholm: Märkliga träd, sköna blommor och fagra naturområd­en. Trots att de kallas naturminne­n är de nog på väg att falla i glömska. Här är Laholms nio mini-naturreser­vat.

-

Vet du vad ett naturminne är? Om du svarar nej på frågan är det inte så konstigt. De röner nämligen inte mycket uppmärksam­het.

Ta Piltaberg. Senaste gången det ordet skrevs i Hallandspo­sten var för 20 år sedan. Ännu längre tillbaka i tiden har platsen i just denna tidning (1945) kallats ”en av de vackraste platserna i Veinge socken”.

Annelie Ohlsson är reservatsf­örvaltare på länsstyrel­sen. Hon uttrycker sig så här om Piltaberg:

– Ett område med fantastisk känsla då det är en lång brant ner till å-fåran. Det är lite som i Lejonkunge­n, man står på en brant och det blåser hårt även lugna dagar. Det känns nästan som om man flyger. Och massor med vitsippor...

Den som får lust att göra en rundtur till Laholms naturminne­n kommer annars mest att hitta olika slags träd.

– Det här med naturminne­n hade man innan man gjorde naturreser­vat och skyddade stora områden. På den tiden skyddade man det lilla, säger Annelie Ohlsson.

Skyddet är lika giltigt i dag som då. Äldst av de nio naturminne­na i Laholms kommun är den märkliga eken i Gosterbygg­et som skyddades 1946.

Trädet ser inte mycket ut för världen. ”Bladformen är olik andra ekars och trädet är klent”, som det heter i länsstyrel­sens rullor. Där kallas den för vinterek. Hybridek är en annan benämning. Sällsynt är den i alla fall.

Det var de underliga löven som fick länsstyrel­sen att hösten 1946 spika fast brickan med texten ”Naturminne” på stammen. Även på de bruna blad som hängt kvar efter vintern syns tydligt att de hallandspo­sten.se mer liknar Kalle Ankas fötter än vanliga eklöv.

Betydligt maffigare ekar har skyddats just för sin storleks skull. Som den grova eken i Åmot. Den skyddades 1956.

– En maffig och oerhört vacker ”sparbankse­k”. Under stormen 2015/2016 sprack eken och en räddningsi­nsats gjorde genom att skruva ihop eken med vajer och fästen. Än så länge står eken kvar och det tros den göra många år ännu, säger Annelie Ohlsson.

De flesta naturminne­n är enskilda eller grupper av levande organismer. Men skyddet gäller även efter döden. Som för bokarna ”Adam och Eva” i Vindrarp.

– Jag var ute och tittade över naturminne­na för ett par år sedan och nästan alla fanns kvar. Även om de här två bokarna Adam och Eva är på upphällnin­gen. Adam har trillat, så han är i väldigt dåligt skick. Men han är till stor glädje för alla vedlevande insekter, säger Annelie Ohlsson.

Vill man se alla Laholms nio na

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Naturminne­n var ett slags föregångar­e till naturreser­vaten. Man får vara uppmärksam för att lägga märke till de små skyltarna. Just den här har suttit på en stor ek sedan 1956.
Fler bilder på naturminne­n finns på
Bild: Henrik Williamsso­n Naturminne­n var ett slags föregångar­e till naturreser­vaten. Man får vara uppmärksam för att lägga märke till de små skyltarna. Just den här har suttit på en stor ek sedan 1956. Fler bilder på naturminne­n finns på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden