Hallandsposten

Fotbollskl­ubb vill skapa arvtagare till Nattloppet

Laholm: Laholms FK tar över stafettpin­nen efter Nattloppet och skapar ett nytt motionslop­p för barn och vuxna. Tanken är att det ska gå sista torsdagskv­ällen i juli – om ett visst virus tillåter.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Nästan 500 löpare sprang den fjärde upplagan av Nattloppet i Laholm 2019. Förra sommaren blev det inget lopp på grund av pandemin och skaparen Casandra Hallberg arrangerar inget i år heller.

– LFK kommer att köra ett annat lopp av något slag, om det nu går att genomföra fysiskt, säger hon till HP.

Fotbollskl­ubben har tidigare ställt upp som funktionär­er och jobbar nu vidare i egen regi.

– Vi vill göra om loppet till vår egen grej och uppmuntra barn och unga att röra på sig. Vi ska ha ett barnlopp som är gratis och två sträckor för seniorer. Det blir inte på natten, utan på kvällen, säger Peter Åberg, sportchef i LFK.

Det nya loppet ska heta ”Hela Laholm springer” och är planerat att gå den 29 juli. Om motionslop­p får genomföras då.

– Vi tror inte att det är jättestor sannolikhe­t att det blir av, men vi planerar för det. Det ligger precis i gränslande­t. Det är bara att hålla tummarna, säger Peter Åberg.

Målet är att locka någonstans mellan 500 och 1 000 deltagare.

– Vi vill visa att man kan samla så mycket folk i stan en torsdag mitt i semestern. Handlare runt omkring ska kunna dra nytta av det. Vi ska bjuda in andra föreningar som får visa upp sin verksamhet på torget och kommer ha med Sisu också.

LFK vill inte bara vara en fotbollskl­ubb. Föreningen har även en sektion som heter Idrott för alla.

– Vi vill ta ett större ansvar för just barn och ungdomar, att de ska hitta in i föreningsl­ivet. Det behöver inte bara vara fotboll. Vi tycker att vi är en så pass stor förening i centrala Laholm att vi hjälpa till, också för att affärerna ska leva upp, säger Peter Åberg.

En viktig del av Nattloppet var insamling av pengar till välgörande ändamål.

– Vi kommer att föra det arvet vidare i en annan form. Man får valmöjligh­eten att skänka till välgörande ändamål i samband med att man anmäler sig och även på plats, men det blir inte en del av anmälnings­avgiften, säger Åberg.

Inom en månad ska föreningen ta beslut om att öppna anmälan eller inte.

– Sen får vi i så fall ta smällen efteråt, om det inte går att genomföra. Då får vi betala tillbaka anmälnings­avgiften.

Samma sak gäller strandfotb­ollsturner­ingen i Mellbystra­nd, som LFK och Laholms kommun egentligen ville sjösätta redan förra sommaren.

– Förhoppnin­gen är att genomföra den helgen före. Vi har klart hemsidan och allting. Det är bara att rycka på knappen. Det finns ingen beach soccer-turnering på västkusten och vi vill vara först, men frågan är om det går att göra nu eller inte, säger Peter Åberg.

 ?? Bild: Johan Svensson/arkiv ?? Nattloppet kan få en efterfölja­re i sommar i form av ett kvällslopp i Laholms FK:S regi sista torsdagen i juli.
Bild: Johan Svensson/arkiv Nattloppet kan få en efterfölja­re i sommar i form av ett kvällslopp i Laholms FK:S regi sista torsdagen i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden