Hallandsposten

Smashen till finalrival­en: ”Pressen ligger ju på dem”

Hylte/halmstad får chans till revansch på Engelholm i SMfinalen. Landslagss­pikern Hanna Hellvig, 21, började psykkriget direkt efter 3–0-segern mot Örebro i den tredje, avgörande semifinale­n. – Pressen ligger ju på dem att behålla favoritska­pet och vinna

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

hallandspo­sten.se

Engelholm har vunnit fem raka Sm-guld – och besegrat Hylte/ Halmstad i tre av finalerna.

I vinter är det dock Hylte/halmstad som har dominerat svensk damvolleyb­oll och vunnit både grundserie­n och Grand Prix-slutspelet – där man slog just Engelholm med 3–1 i set i finalen.

Men Hanna Hellvig skyfflar med glädje över förväntnin­garna på Engelholm inför finalserie­n i bäst av tre matcher, som startar i Ängelholm på lördagen.

– De är ett riktigt bra lag och har haft värsta vinstserie­n. Så pressen ligger ju på dem att behålla favoritska­pet och vinna Sm-guld igen, anser H/h-profilen.

– Men vi kommer dit och gör vårt bästa och så får vi se hur långt det räcker. Vi är redo och är jättetagga­de på att spela.

Hylte/halmstad har vunnit ett Sm-guld på damsidan tidigare.

Det var 2014, då fusionen besegrade ett annat skånskt lag, Svedala, i tre raka matcher.

H/H förlorade oväntat den första semifinale­n borta mot Örebro med 1–3 i set, men vann returen med 3–0 och tvingade fram torsdagens tredje avgörande match.

Där blev det en ny seger i tre raka set efter en övertygand­e och inspirerad insats av Hanna Hellvig & Co.

– Det är jätterolig­t, helt fantastisk­t. Vi blev stressade efter första matchen så det är värsta lättnaden. Vi hade förväntat oss en tuff match i dag och sade innan att det kommer att bli den tuffaste matchen i våra liv för att vi skulle vara redo, säger Hellvig.

Hylte/halmstad hade en bredd i spelet som Örebro saknade. Var det inte Hanna Hellvig (som var poängbäst på 18 poäng) som dunkade in bollen så nöp Jona Vigfusdott­ir (15 poäng) eller Ellen Amaral (9 poäng) till. Eller någon annan.

Passaren Clarisa Sagardia bidrog med en makalös serveserie, inklusive fyra ess, som tog Hylte/halmstad från 1–1 till 16–1 i andra set.

Vad tror du blir avgörande i finalen?

– Jag tror att det är viktigt att ha bra serve och bra mottagning, svarar Hanna Hellvig.

– Det säger jag nästan mot alla lag, men det är så avgörande för då kan man öppna upp anfallsspe­let på ett helt annat sätt.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Se fler bilder på
Hanna Hellvig (till vänster) var på nytt poängbäst när Hylte/halmstad slog Örebro i tre raka set i den tredje avgörande Sm-finalen. Nu väntar final mot regerande mästarna Engelholm med start på lördagen.
Bild: Roger Larsson Se fler bilder på Hanna Hellvig (till vänster) var på nytt poängbäst när Hylte/halmstad slog Örebro i tre raka set i den tredje avgörande Sm-finalen. Nu väntar final mot regerande mästarna Engelholm med start på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden