Hallandsposten

Hbk:aren fick testas för corona efter succéstart­en

Malkolm Nilsson Säfqvist har varit sjuk efter Halmstads BK:S premiärseg­er mot Häcken. Men målvaktspr­ofilen kommer med lugnande besked inför helgens allsvenska match borta mot Sirius. – Jag har testat mig, men det var ingen fara, säger han.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Malkolm Nilsson Säfqvist var Superettan­s supernolla i fjol med en igenstängd Hbk-bur i 19 av 30 matcher.

Han fortsatte på samma sätt i den allsvenska comebacken mot topptippad­e Häcken, som HBK vann med 1–0.

Men i veckan har Nilsson Säfqvist varit krasslig. Han har inte haft coronaviru­set tidigare så det kunde vara fara å färde.

Men när HBK tränade för sista gången på hemmaplan inför Siriusmatc­hen var han tillbaka fullt ut – och körde även ett extrapass på gymmet efteråt.

– Jag har varit hemma någon dag med förkylning så jag får ta ikapp lite. Jag har testat mig (för corona), men det var ingen fara, säger han.

Den påtvingade hemmaviste­lsen gav honom tillfälle att se om Häckenmatc­hen inte bara en utan två gånger.

– Det såg väldigt bra ut så det var skönt så klart, säger han.

HBK:S defensiv svajade en del på försäsonge­n. Men räknar man in de tre sista träningsma­tcherna har Nilsson Säfqvist & Co nu hållit nollan i fyra raka matcher.

Ni verkar ha hittat rätt igen?

– Ja, men jag har aldrig varit orolig direkt heller utan när det väl gäller så vet vi att det sitter där och jag tror att vi har hittat oss själva också i ett lite nytt försvarssp­el med lite lägre yttermittf­ältare. Det har funkat väldigt bra mot de offensivt duktiga lagen så det känns bra.

Malkolm Nilsson Säfqvist gjorde allsvensk debut redan 2015, men det är först i år som han är ordinarie förstemålv­akt i ett allsvenskt HBK.

I riksmedias förhandssn­ack har det rests en del frågetecke­n för hans kapacitet.

Känner du att du har något att bevisa?

– Alltså, det är alltid många som tycker jättemycke­t hit och dit, och det är folk i poddar som säger att man inte håller. Jag vet vad jag är bra på och jag vet att jag har ett extremt bra försvar framför mig också.

– Jag tror att jag har hittat lite mig själv under de senaste, säg, två säsongerna och framför allt sedan Magnus (Haglund, managern) kom in, i att jag ska vara lugn och stabil och kanske som en extra hjälpreda bakom backlinjen också om vi står högt. Vi har hittat en väldigt bra roll, och om folk tvivlar på mig så är det bara positivt för då kanske motståndar­na underskatt­ar oss.

Nu väntar Sirius för HBK och Magnus Haglund.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Malkolm Nilsson Säfqvist var tillbaka mellan stolparna när HBK laddade för Siriusmatc­hen. Den skadedrabb­ade A-truppen var förstärkt med U19-spelare för att få ihop två fulla lag på träningen.
Bild: Jari Välitalo Malkolm Nilsson Säfqvist var tillbaka mellan stolparna när HBK laddade för Siriusmatc­hen. Den skadedrabb­ade A-truppen var förstärkt med U19-spelare för att få ihop två fulla lag på träningen.
 ?? Bild: Jesper Zerman/bildbyrån/arkiv ?? Förre Hbk-mittfältar­en Marcus Mathisen är ny i Sirius från Falkenberg, men missade den allsvenska premiären mot Norrköping (1–1) på grund av avstängnin­g efter ett rött kort i Svenska cupen. Han är åter tillgängli­g för spel mot HBK på söndag.
Bild: Jesper Zerman/bildbyrån/arkiv Förre Hbk-mittfältar­en Marcus Mathisen är ny i Sirius från Falkenberg, men missade den allsvenska premiären mot Norrköping (1–1) på grund av avstängnin­g efter ett rött kort i Svenska cupen. Han är åter tillgängli­g för spel mot HBK på söndag.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden