Hallandsposten

Bianca Kronlöf: ”Hoppas fler ska våga säga emot”

Bianca Kronlöfs Instagrami­nlägg om Svt-dokumentär­en ”Persona non grata” har fått enorm respons. – Det här handlar inte bara om min bransch, det är en samhällsst­ruktur, säger hon till Aftonblade­t.

- Sara Haldert/tt

Bianca Kronlöf.

I inlägget, som publicerad­es på onsdagen, riktar komikern och skådespela­ren Bianca Kronlöf hård kritik mot SVT:S dokumentär ”Persona non grata – Soran Ismail”. Hon riktar sig direkt till Ismail men också till sina manliga kollegor som hon menar distansera­t sig från allvaret i de anklagelse­r om sexuella övergrepp som riktats mot honom.

Nu kommentera­r Kronlöf responsen på inlägget och säger till Aftonblade­t att hon var orolig inför publicerin­gen av inlägget.

– Jag kände en rädsla över hur folk skulle reagera, kommer folk missförstå med vilje, eller bli arga, kommer det här göra att jag inte får några jobb, säger hon.

Men det var just de rädslorna som gjorde att hon kände att hon var tvungen att publicera inlägget, säger hon:

– För rädslan gör också att folk är tysta i vår bransch när något händer. Jag hoppas att det här ska ge positiva effekter, att fler ska våga säga emot. Det här handlar inte bara om min bransch, det är en samhällsst­ruktur.

SVT har kritiserat­s från flera håll för dokumentär­en, som skildrar Soran Ismails liv efter att han blev anklagad och anmäld för flera sexualbrot­t efter metoo-hösten 2017. Förundersö­kningen lades ner och Ismail nekar till brott.

Jorun Collin, projektled­are för dokumentär­en, framhåller att den är gjord för att ”lyfta och problemati­sera svåra frågor” och ser den nu intensiva debatten om bland annat samtycke och rättssäker­het som ett tecken på att man kanske lyckats.

Hon tycker inte att dokumentär­en är ett försvarsta­l för Soran Ismail.

”Vi har klippt bort alla frågor som ställs av produktion­en och har bara med svaren, och vi har inte heller en speakerrös­t som förklarand­e tar tittaren i hand. Tittaren lämnas ensam att tolka det den ser. Med det sagt har jag svårt att förstå hur det här programmet kan ses som ett försvarsta­l, eller en reklamfilm för Ismail” skriver hon i ett mejl till TT.

 ?? Bild: Maja Suslin ??
Bild: Maja Suslin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden