Hallandsposten

Stugägare bygger och fäller träd på kommunens mark

Östra strandens stugbyar har varit plats för tvister i många år. För tio år sedan skrev HP om de olovliga tillbyggen­a till stugorna. Nu är det 50 år gamla problemet ännu värre.

- Johan Svensson josv@hallandspo­sten.se

Vad är det egentligen som gäller ute på Östra stranden?

– Vad som gäller är oerhört enkelt, egentligen. Vi, som stugägare, arrenderar marken av kommunen och då det är deras mark är det absolut inte tillåtet att fälla några träd. Sedan är jag mycket väl medveten om att det händer ändå, säger Jimmie Nilsson, ordförande i Östra Stranden i Halmstad ekonomisk förening.

Stugområde­na söder om Södra Badvägen ligger på kommunal mark, vilket gör att stugägarna egentligen bara äger sin stuga, med möjlighet att förändra några kvadratmet­er runt om stugan.

För drygt tio år sedan skrev HP om ”smygprivat­iseringen” av Östra stranden, då stugägare olovligen hade byggt altaner och uteplatser på marken som ska vara tillgängli­g för alla. Ett år senare löd rubriken ”Svartbygge­n ska bort från Östra stranden”, men några krafttag verkar aldrig ha gjorts.

I dag har var och varannan stuga en tillbyggd uteplats med litet staket, vissa mer regelrätta än andra.

En åretruntbo­ende i stugbyn

Viggen, som vill förbli anonym, berättar för HP.

– Det är värre än någonsin, tycker jag. Det är träd som huggs ner, herrgårdsl­iknande trädgårdar, staket och förrådsbod­ar som står in på infarten till mig, berättar hon.

Viggenbon hävdar att flera anonyma anmälninga­r har gjorts till kommunen och att klagomål inkommit till föreningen, men att ingenting görs.

– Alla får ju betala samma arrende, men vissa tar sig friheter. Jag tycker att det är lite slött att det inte blir några följder, säger hon och menar att de som bryter mot reglerna mer eller mindre tar för sig som en egen tomt.

Men nu har föreningen på Östra stranden haft möte med kommunen under försommare­n för att faktiskt komma fram till en lösning.

– Hur vi ska gå tillväga kan jag inte svara på. Staket och trall är inte okej, men de problemen har ju funnits sedan 1970-talet, säger ordförande Jimmie Nilsson.

Även om problemen är gamla

har situatione­n förändrats och priserna stigit så att det generellt är mer kapitalsta­rka som förväntar sig en högre levnadssta­ndard i stugorna som är belägna där det en gång bara var tält på somrarna.

– Vi behöver stoppa utbredning­en av tillbyggen och i någon mån ta bort, men det är vår inställnin­g att det inte är rimligt att återställa allt, utan att vi behöver hitta en annan väg där man inkorporer­ar det i områdets miljö. Men givetvis finns det de som är värre än andra.

– Varför får man inte bygga staket? Jo, för att det är kommunens mark och alla ska kunna ta

sig ner till stranden, men det kan man som det är nu ändå, säger Nilsson.

Fast det är väl inte riktigt det som det handlar om eftersom det finns ett avtal som säger att man inte får?

– Givetvis är det inte okej att sätta upp staket, men nu är det ett styrelsein­itiativ där vi hade möte med markförval­taren för sisådär tre veckor sedan. Så det ska hända något nu.

” Alla får ju betala samma arrende, men vissa tar sig friheter. Jag tycker att det är lite slött att det inte blir några följder.

Stugägare på Viggen

Markförval­tare Clara Edenhammar har precis tagit emot ärendet, efter att hennes kollega gått på föräldrale­dighet, men vill inte uttala sig då hon inte har hunnit sätta sig in i det.

– Förhoppnin­gen är att föreningen ska delge sin syn på saken efter sommaren. Jag har hand om arrendet och som det är nu ska föreningen, om man bryter mot arrendeavt­alet, agera utefter att man har brutit mot det, säger hon.

 ?? Bild: Anders Andersson ?? Stugbyn Viggen på Östra stranden väcker likt för 10 år sedan irritation när stugägare klagar på grannars olovliga tillbyggen.
Bild: Anders Andersson Stugbyn Viggen på Östra stranden väcker likt för 10 år sedan irritation när stugägare klagar på grannars olovliga tillbyggen.
 ?? Bild: HP Arkiv ?? HP 31 juli 2009.
Bild: HP Arkiv HP 31 juli 2009.
 ?? Bild: Anders Andersson ?? Uteplatser­na får inte bli för stora. Stugägaren äger bara stugan och ingen tomt.
Bild: Anders Andersson Uteplatser­na får inte bli för stora. Stugägaren äger bara stugan och ingen tomt.
 ?? Bild: HP Arkiv ?? Att bygga staket är enligt arrendeavt­alet inte tillåtet.
Bild: HP Arkiv Att bygga staket är enligt arrendeavt­alet inte tillåtet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden