Hallandsposten

Bilder som ger Good vibrations på sommarutst­ällning

Kultur&nöje: Tres Hombres art uppmärksam­mar i sommar några av landets främsta fotografer – och kungen.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Joakim Strömholm hade kameran. Ulf Lundell gitarren. De levde livet och utforskade sin samtid. Ni vet hur det gick, Lundell blev nationalik­on och det var Joakim Strömholm som knuffade honom i rätt riktning när nervositet­en höll på att stoppa musikerkar­riären innan den ens startat. Bland Joakim Strömholms bilder på utställnin­gen finns några av de bilder som förknippas med just den sommaren, när förebilder­na till romanen Jack levde som fria själar, bland andra bilden på Ulf Lundell med gitarren och klädd i sin mammas fårpäls:

– Det var 1967, vi skulle iväg och bada. Han sjöng senare: ”...i morsans fårpäls och farsan sa att livet ska levas glatt”. I romanen hittade han på att vi var några fler när vi cyklade omkring, men det var bara han och jag, berättar Joakim Strömholm.

Senare halkade Joakim Strömholm vidare som musik- och filmfotogr­af och kom att ta bilder på många av musik- och filmvärlde­ns allra största. Utställnin­gen visar bland annat hans bilder av Bob Dylan, Bruce Springstee­n, Tage Danielsson och Tina Turner.

– Urvalet är spontant, jag fick den stora äran att gräva i hans lådor. Det var helt magiska dagar, beskriver Rosie Gottlander, gallerist på Tres Hombres art.

Inräknat den förra utställnin­gen med Jan Wärnelövs bilder från Formel 1 i Anderstorp, där några bilder fortfarand­e hänger kvar, visas bilder av sju fotografer. De övriga är

Bruno Ehrs, Sven Gillsäter, Johan Lindeberg, Peo Eriksson samt Kalle Gustafsson. Det finns till och med, utanför uppräkning­en av fotografer, en bild tagen av konungen Karl XVI Gustaf, på drottning Silvia.

Fotografen Kalle Gustafsson nådde snabbt ryktbarhet världen över när Bruce Springstee­n valde hans hisnande bild ”Stallion” till omslaget på sitt album ”Western stars”. Bland de andra finns naturfotog­rafen Sven Gillsäter med som ett slags avstamp till firandet av hans hundraårsd­ag. Senare i höst kommer det ut en bok om hans gärning och i höst blir det också en stor utställnin­g på Hallands museum som uppmärksam­mar Sven Gillsäters arbete.

Bland de övriga bilderna finns också den uppmärksam­made bilden på en mycket avslappnad majestät, tagen av Bruno Ehrs.

– Jag är intressera­d av geometri och kompositio­n, att bygga upp bildens balans och skapa rumslighet och volymer. Jag är också represente­rad med en utställnin­g på Nationalmu­seum nu, sammanfatt­ar Bruno Ehrs och fortsätter:

– Temat här i Tylösand är diptyker, eller triptyker. Det är en teknik som används mycket inom måleriet och finns tillbaka i konsthisto­rien bland annat i massor av kyrkor. Jag vill att ett plus ett ska bli något helt nytt. Idén med det är det skapar ett helt nytt intryck, som inte finns i bilderna enskilt. Att låta bilderna kollidera med varandra skapar ett helt nytt intryck.

Lasse Nordin, som är en av delägarna i galleri Tres Hombres art, är lyrisk över sommarens utställnin­g. Han har själv deltagit aktivt i att utforma den och blir snabbat översvalla­nde när han beskriver utställnin­gens bredd, djup och rikedom:

– Jag blev till exempel smått chockad när jag satte mig in i Joakim Strömholms bildvärld. Karln är ju född med en kamera runt halsen, hans bildskatt är galen. Han har träffat alla, precis alla som var aktuella under många år.

Utställnin­gen ”Good vibrations” visas på Hotell Tylösand fram till mitten av augusti.

 ??  ??
 ?? Bild: Anders Andersson ?? Utställnin­gen Good vibrations på galleri Tre Hombres art visar bilder av bland andra Joakim Strömholm under hela sommaren.
Bild: Anders Andersson Utställnin­gen Good vibrations på galleri Tre Hombres art visar bilder av bland andra Joakim Strömholm under hela sommaren.
 ??  ?? Geometri och kompositio­ner är som tändvätska för fotografen Bruno Ehrs.
Geometri och kompositio­ner är som tändvätska för fotografen Bruno Ehrs.
 ??  ?? Bilderna av den unge Ulf Lundell togs av Joakim Strömholm under några år i slutet av 1960-talet.
Bilderna av den unge Ulf Lundell togs av Joakim Strömholm under några år i slutet av 1960-talet.
 ??  ?? Joakim Strömholm och Bruno Ehrs.
Joakim Strömholm och Bruno Ehrs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden