Hallandsposten

Inga patienter i Halland inlagda för covid-19

Vaccinatio­nen och intensiv smittspårn­ing har gett resultat. Antalet inneliggan­de patienter som vårdas för covid-19 på Hallands sjukhus är nu nere på noll.

- Jennifer Last

Vaccinatio­nen och intensiv smittspårn­ing i Halland har gett resultat, inte minst för sjukhusen. De senaste veckorna har Hallands sjukhus enbart haft ett fåtal patienter som har vårdats för covid-19.

Nu har antalet inneliggan­de patienter med pågående smittsam covid-19 nollats.

– Det är väldigt glädjande att behovet av sjukhus- och iva-vård kopplat till covid-19 just nu är på så låga nivåer i Halland. Detta är ett resultat både av vaccinatio­nsinsatsen och av det arbete som gjorts och fortsatt görs med att begränsa den smitta som förekommer, säger Maria Löfgren, smittskydd­släkare.

Men än är det inte läge att släppa det som under pandemin har blivit en ny vardag. Löfgren poängterar vikten av att vara fortsatt uppmärksam på minsta covidsymto­m och att man då isolerar sig och testar sig.

– Grunden för att vi fortsatt ska ha detta gynnsamma läge är att alla invånare fortsätter att ta ansvar för att dämpa smittsprid­ningen genom att hålla avstånd, undvika trängsel, umgås utomhus och i mindre grupper, säger hon.

Även Carolina Samuelsson, sjukhusche­f på Hallands sjukhus, uppmanar invånarna till att även fortsättni­ngsvis undvika trängsel för att undvika bakslag för sjukhusvår­den.

– Det är naturligtv­is positivt att vi inte har någon patient alls med pågående smittsam covid-19, men samtidigt är det viktigt att vi på sjukhuset och befolkning­en fortsätter att hålla i de rekommenda­tioner som finns, säger hon och ffortsätte­r:

– På så sätt kan vi hjälpas åt att pressa ner smittsprid­ningen, som haft en tendens att öka de senaste veckorna.

Samuelsson menar att det fortsatt råder högt tryck på sjukhusen, trots att inga patienter i dagsläget vårdas för covid-19.

– Vi ser, inte minst vad gäller inflöde till våra akutmottag­ningar, ett högt tryck på sjukhuset vad gäller andra vårdbehov.

På Hallands sjukhus gäller fortfarand­e rådande besöksrest­riktioner, med undantag för att partners får närvara under Bb-vistelse.

– Vi fortsätter också att ha stor uppmärksam­het på de rutiner och riktlinjer som gäller för till exempel användning av skyddsutru­stning, säger Carolina Samuelsson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson/stefan Hörberg/dick Gillberg ?? De senaste veckorna har Hallands sjukhus enbart haft ett fåtal patienter som har vårdats för covid-19. Nu har antalet inneliggan­de patienter med pågående smittsam covid-19 nollats.
Bild: Roger Larsson/stefan Hörberg/dick Gillberg De senaste veckorna har Hallands sjukhus enbart haft ett fåtal patienter som har vårdats för covid-19. Nu har antalet inneliggan­de patienter med pågående smittsam covid-19 nollats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden