Hallandsposten

Konsultrap­port för 100 000 kr gav lite svar

- Ebbe Gertten eb@hallandspo­sten.se

” Just nu är den på tjänsteman­nanivå innan den offentligg­örs. Sen lämnas den till politiken som ett förslag på hur vi ska styra Laholm framåt

Anders Einarsson, kommunchef

Laholm: Kommunen beställde i början av året en omvärldsan­alys från konsultbol­aget Kairos Future. Kostnaden slutade på över 100 000 kronor, men gav inte mycket ny kunskap. – Det är inget revolution­erande som presentera­ts här, säger Anders Einarsson, kommunchef i Laholm.

Till en kostnad av 106 250 kronor beställde Laholms kommun en ”analys av Laholm i sin omvärld” från konsultbol­aget Kairos Future i början på året.

Trots det sexsiffrig­a beloppet har analysen aldrig kommit till användning. I en intervju med Hallandspo­sten medger kommunchef Anders Einarsson att han tycker att den är något ytlig och att han har påpekat det till Kairos Future.

– Vi hade tänkt jobba med detta inför kommande val. Vi vill ha ett underlag för den nya politiken och nya fullmäktig­e, säger Anders Einarsson.

Analysen beställdes efter rekommenda­tion av företrädar­e från Höganäs

kommun som även de anlitat Kairos Future, ”med stor framgång”, påpekar Anders Einarsson.

Hallandspo­sten har tagit del av materialet som Kairos Future presentera­t för ledningsgr­uppen i Laholms kommun. Materialet innehåller en omvärldsan­alys, en regionalan­alys och en slutsatsde­l. Är ni nöjda med resultatet?

– Vi tycker att det är helt okej. Men jag kan hålla med om att det är lite allmängilt­igt. Men Kairos Future, ska vara bland de bästa i Sverige på detta, säger Anders Einarsson.

Johan Alvehus är docent vid Lunds universite­t och forskar kring ledarskap och styrning i profession­sorganisat­ioner. Han menar att management­konsultern­as lösningar ofta är grunda och saknar stöd i seriös forskning.

– Utan att känna till det specifika fallet så är det vanligt att management­bolag på olika sätt ompaketera­r standardlö­sningar och säljer in dem som en unik lösning hos klienten, säger Johan Alvehus. Han fortsätter:

– Vi har något slags idé om att management­konsultati­on skulle vara väldigt klientspec­ifikt och skräddarsy­tt, men det är ett rykte som de här företagen lever väldigt gott på.

Johan Alvehus menar även att det är svårt att veta om en analys är bra eller dålig.

– Om man inte själv har kunskap att göra analysen, då har man med största sannolikhe­t ingen kunskap att utvärdera analysen. Då blir garantin på din analys att företaget du anlitat har gott renommé.

Trots att Anders Einarsson anser att den beställda analysen var grund i utförandet, utesluter han inte att ett fortsatt samarbete med Kairos Future. Men det skulle eventuellt kräva en ny upphandlin­g och mer kostnader.

Om eller när rapportern­a presentera­s och offentligg­örs kan kommunchef­en i nuläget inte svara på.

– Just nu är den på tjänsteman­nanivå innan den offentligg­örs. Sen lämnas den till politiken som ett förslag på hur vi ska styra Laholm framåt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden