Hallandsposten

Nu är det full rulle för äldre igen

Efter lättade restriktio­ner och vaccin är aktivitete­rna äntligen tillbaka på schemat för Halmstads äldre. På Nyhems servicehus anordnades det cykelfest.

-

Efter en tuff pandemitid med besöksförb­ud och isolering har Halmstads äldre äntligen kunnat återgå till en vardag som i stället är kantad av aktivitete­r och umgänge.

På Nyhems servicehus anordnades det cykelfest med tårta, livemusik och givetvis cykling.

– Det här har varit väldigt efterlängt­at, främst att få det sociala tillbaka igen. Vi har kört igen nu sen i mitten av maj, berättar Josefin Svensson, aktivitets­ledare på Halmstads kommun.

När cykeln rullades fram var Inga Larsson först att följa med på en tur tillsamman­s med undersköte­rskan Anneli Andreasson. Cykeln köptes in för tre år sedan och har varit omåttligt populär.

– Om man har en kund som är lite nere räcker det bara att nämna en cykeltur för att de ska sitta redo på sängkanten. Vi har bland annat tagit cykeln till stranden och Norre katts park – det är friheten med den, berättar Anneli Andreasson och förklarar att andra boenden kan låna cykeln för en dag, men att många har skaffat egna.

Efter att ha cyklat en vända runt kvarteret sammanfatt­ar Inga Larsson turen som ”jättetrevl­ig och härlig” och berättar att hon tagit cykeln till stranden vid ett tidigare tillfälle.

– Nu ska jag dricka färdigt mitt kaffe, säger hon och lämnar plats för nästa cykelentus­iast.

” Man märker att de har roligare nu och utbrister ”Kommer du hit, det var längesen!” när de får se varandra.

Elin Carlstrand, Kattegatts äldreboend­e

Strax därefter var det Mary-ann Hanssons tur. Hon berättar att hon inte har cyklat på 20 år.

Trots det långa uppehållet var det inga konstighet­er när cykeln rullade iväg.

– Det var trevligt att känna vinden svepa över kinden, säger Mary-ann Hansson och utbrister:

– Och det där rimmade! Utöver dagens cykeltur anordnar kommunen regelbunde­t sittgymnas­tik, promenader och andra aktivitete­r för äldre. Att de är igång igen har varit uppskattat från många håll.

– Sittgymnas­tiken och promenader­na har vi hållit utomhus och det kommer folk även om det är dåligt väder, berättar Ramiza Sinani som även hon är aktivitets­ledare.

Och det är inte bara Nyhems servicehus som är igång igen. På Kattegatts äldreboend­e har de boende äntligen kunnat återförena­s igen.

– Man märker att de har roligare nu och utbrister ”kommer du hit,

 ??  ??
 ??  ?? Mary-ann Hansson på väg ut med cykeln från Nyhems servicehus.
Mary-ann Hansson på väg ut med cykeln från Nyhems servicehus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden