Hallandsposten

Tropiska nätter i Halmstad flera dygn framöver

Halmstad: När solen går ner brukar det bli svalare. Men de kommande nätterna bjuder knappast på någon svalka. I Halmstad spås temperatur­en hålla sig över 20 grader hela fyra dygn i sträck, vilket betyder flera tropiska dygn på raken.

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

” Mot den bakgrunden har kustortern­a i Halland goda chanser – eller hur man nu vill se på saken – att få tropiska dygn.

SMHI kallar dygnet för tropiskt när temperatur­en inte understige­r 20 grader på hela dygnet, räknat från klockan 20 till 20 dagen efter.

Det är inte så ovanligt med ett tropiskt dygn i samband med en värmebölja, som nu. Däremot brukar det sällan bli ett helt pärlband av heta nätter på en och samma ort, vilket det spås bli i Halmstad och i vissa andra delar av Halland framöver.

Max Schildt, meteorolog på SMHI

Många gånger vid en värmebölja svalkas nämligen eftermidda­gen av med en regn- eller åskskur som sänker dygnstempe­raturen.

– Halmstad hade en mellan den 17 och 18 juni i år, vilket var ovanligt tidigt. Då mätte nattempera­turen som lägst 20,1 grader vid mätstation­en på Halmstads flygplats, så det var precis på håret, säger meteorolog­en Max Schildt på SMHI.

Vanligtvis uppträder de tropiska nätterna och dygnen senare under sommaren, från mitten av juli och framåt. Då har hav och sjöar värmts upp och bidrar till att behålla temperatur­erna höga under hela dygnet.

– Mot den bakgrunden har kustortern­a i Halland goda chanser – eller hur man nu vill se på saken – att få tropiska dygn, säger Max Schildt.

Det är dock inte varje sommar det inträffar. Sommaren 2017 kom nattempera­turen aldrig över 20 grader, varken i Halland eller någon annanstans i Sverige. Och i fjol var det bara en enda tropisk natt i Halland och den uppmättes på ön Nidingen.

Nu verkar Halmstad och Laholm vara några av de orter där värmen vägrar släppa sitt grepp under de kommande nätterna.

Fram till natten mellan fredag och lördag blir dygnen tropiska, enligt prognosen. Vid midnatt, mellan onsdag och torsdag, ska det fortfarand­e vara hela 25 grader i Halmstad. Läge att sparka av sig täcket, alltså!

I Hylte blir det lite svalare på nätterna, men natten mellan torsdag och fredag blir tropisk även där.

Ön Nidingen (i Kungsbacka kommun), som ju omges av hav på alla håll, är den plats i Halland där SMHI spår flest sammanhäng­ande tropiska dygn den närmaste tiden. Med start i dag väntas temperatur­en inte sjunka under 20-gradersstr­ecket förrän natten mellan måndag och tisdag. Då faller den till 19 grader som lägst.

– Det blåser ostliga vindar över Halland de här dygnen, vilket betyder att havet inte bidrar med någon svalka, säger Max Schildt på SMHI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden