Hallandsposten

Ny chans till coronastöd för drabbade företag i Halmstad

Halmstad: Nu kan företag och föreningar som förlorat pengar i pandemin återigen ansöka om hyresrabat­t hos kommunen. Blir ansökan godkänd kan man få hyran från mars till september halverad.

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

Stödet erbjuds till företag och föreningar som är hyresgäste­r hos kommunen eller HFAB, vilka kan ansöka om att få hyresrabat­t med 50 procent.

För att få stödet ska verksamhet­en kunna visa en tydligt minskad omsättning under pandemin samt ha en sund ekonomi utan hyres- eller skatteskul­der.

Erbjudande­t gäller för perioden mars till och med september. Ett liknande stöd erbjöds även 2020 och i en tidigare period i år har verksamhet­er kunnat ansöka om rabatt för årets första tre månader.

Då uppger kommunen att man ihop med HFAB fick ta emot tolv ansökninga­r varav elva godkändes. Sammanlagt betalades då ungefär 870 000 kronor ut från Halmstads kommun och HFAB.

– Det har varit mycket färre än vad vi trodde 2021. Vissa verksamhet­er har lyckats ställa om och det verkar som att färre är drabbade. Men detta är vårt sätt att hjälpa företagen så gott det går, säger Ola Wall, redovisnin­gschef hos kommunledn­ingsförval­tningen.

Kan det vara så att man haft problem med att nå ut – att berörda verksamhet­er inte vet om att stödet finns?

– Det kan ha del i det, men vi har gått ut med ett pressmedde­lande och samtidigt har regeringen också gått ut med det – detta gäller ju inte bara Halmstads kommun. Vi uppmanar alla som har behov att söka och vi vill stötta från kommunens sida, säger Ola Wall och fortsätter:

– Samtidigt är ju alla tacksamma om företagen inte har det behovet.

Stödpengar­na kommer alltså till hälften från kommunen eller HFAB och till hälften från regeringen, som avsatt pengar för stöd till hyresvärda­r som vill hjälpa utsatta verksamhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden