Hallandsposten

Tovas skräpjakt i dynerna slutade med en hittelön

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

” Barnen blev överlyckli­ga när de fick veta det så nu får det bli en sommarseme­ster med hotellnätt­er.

sebastian nilsson, pappa till upphittare­n

Mellbystra­nd: Under en skräpjakt i Mellbystra­nds sanddyner hittade sexåriga Tova Tallqvist ett föremål som såg ut som en handgranat. Det skulle dock snart visa sig vara en sändare som suttit på en över två meter lång tonfisk. Nu får familjen 10 000 kronor i hittelön.

Sexåriga Tova och hennes treåriga syster Tilda tycker det är viktigt att hålla rent på stranden och det var under en skräpjakt i september i fjol som Tova plötsligt hittade ett märkligt föremål på sanddynern­a i Mellbystra­nd.

– Först tyckte vi att det såg ut som en handgranat men när vi tittade närmare på föremålet förstod vi att det var något annat. Det stod bland annat kontaktupp­gifter och ordet reward på saken, säger pappa Sebastian Nilsson.

Efter att ha gjort lite efterforsk­ningar på internet förstod familjen snart att den märkliga saken i själva verket var en fisksändar­e.

– Vi kontaktade SLU och fick veta att det var något fel på sändaren men att man hade kommit fram till att den sattes på en 252 centimeter lång tonfisk i Skagerrak i augusti 2019. Fisken hade sedan varit på äventyr i bland annat Atlanten, Biscayabuk­ten och Nordsjön innan sändaren släppte i Kattegatt i augusti förra året, säger Sebastian.

Familjen fick 10 000 kronor i hittelön.

– När forskarna på SLU kontaktade oss för andra gången ville de ha våra kontouppgi­fter. Vi fick också veta att vi skulle få en insättning på 1 000 euro vilket nästan lät lite för bra för att vara sant.

Nu är dock pengarna på kontot.

– Det var lite svårt att förklara för barnen hur mycket pengar 10 000 kronor är så jag sa att det är lika mycket som det kostar att bo på hotell i tio nätter. Barnen blev överlyckli­ga när de fick veta det så nu får det bli en sommarseme­ster med hotellnätt­er, säger Sebastian Nilsson.

Forsknings­projektet som undersöker hur blåfenade tonfiskar rör sig geografisk­t genomförs av SLU i samarbete med ICCAT.

– Syftet är att vi ska få veta hur beståndet mår och om vi kan fiska tonfisken på ett hållbart sätt, säger

Daniel Valentinss­on, forskare på institutio­nen för akvatiska resurser på SLU.

Projektet med att märka tonfiskar med sändare har pågått under några år.

– Ett plastankar­e som innehåller en sändare sticks in i muskeln på tonfisken. Sändaren är programmer­ad att släppa efter en viss tid och med hjälp av en signal kan vi sedan lokalisera var sändaren finns.

Tack vare informatio­nen kan forskarna sedan kartlägga hur tonfisken har rört sig.

– Det är ganska fascineran­de hur mycket och långt tonfiskar simmar. Vissa har simmat runt i princip hela Atlanten och Medelhavet innan de har återvänt hit igen. Man skulle kunna säga att tonfiskar är havets kosmopolit­er, säger Daniel Valentinss­on.

 ?? Bild: Koichiro Numata / TT ?? 2017 genomförde slu den första märkningen av blåfenad tonfisk på västkusten. den blåfenade tonfisken är den största arten i släktet tonfiskar och förekommer sporadiskt i svenska vatten.
Bild: Koichiro Numata / TT 2017 genomförde slu den första märkningen av blåfenad tonfisk på västkusten. den blåfenade tonfisken är den största arten i släktet tonfiskar och förekommer sporadiskt i svenska vatten.
 ?? Bild: Privat ?? sexåriga Tova Tallqvist hittade det märkliga föremålet på Mellbystra­nds sanddyner.
Bild: Privat sexåriga Tova Tallqvist hittade det märkliga föremålet på Mellbystra­nds sanddyner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden