Hallandsposten

Flockimmun­iteten närmar sig – kan bli viktig i höst

Dag för dag, procent för procent ökar andelen vaccinerad­e i Sverige. I september–oktober kan tillräckli­gt många vara immuna för att flockimmun­itet ska uppnås och stora smittoutbr­ott förhindras, bedömer vaccinfors­karen Matti Sällberg.

- Helena Björk TT

De senaste siffrorna från Folkhälsom­yndigheten visar att 43,5 procent av den svenska befolkning­en fått två vaccindose­r mot coronaviru­set och att 67,4 procent fått en dos.

Men i åldersgrup­perna som haft möjlighet att boka vaccinerin­g en längre tid har betydligt fler hunnit ta den första sprutan. Bland 50–59-åringar är det 83 procent och bland 40–49-åringar 70 procent.

Bland de äldsta har mellan 80 och 90 procent fått två doser. Men även i gruppen 60–69 år är nu hela 80 procent fullvaccin­erade.

Fortsätter vaccinerin­gen i samma takt så bör mellan 70 och 80 procent vara immuna i september–oktober, enligt Matti Sällberg professor och vaccinfors­kare vid Karolinska institutet. Då bedömer han att flockimmun­itet kan uppnås.

– Då går förhoppnin­gsvis smittsprid­ningen ner och bibehålls på en låg nivå, säger han.

Exempel från andra länder ger ledtrådar till hur smittsprid­ningen kan utvecklas. Storbritan­nien har satsat på att glesa ut mellan dos ett och två för att kunna ge dos ett till fler. 70 procent har nu fått en dos och 50 procent har fått två. När de öppnat samhället har smittsprid­ningen dock ökat kraftigt – men inte dödstalen. Smittan har också kunnat hållas borta från sjukhusen, enligt Sällberg.

Mitt i den svenska högsommare­n låg smittsprid­ningen på mellan 200 och 400 konstatera­de fall per dag förra veckan – från nästan 9 000 som högst i april.

Samtidigt såg kurvan likadan ut förra sommaren innan vaccinerin­gen påbörjats.

– Blir det en fjärde våg i höst så kommer den förhoppnin­gsvis inte att bli lika stor och drabba sjukvården om vi uppnått ett immunitets­läge på 70 till 80 procent, säger Matti Sällberg.

Han ser inget som tyder på att svenskarna­s vaccinvilj­a skulle vika av.

– Det är tvärtom. Varje dos vi ger visar hur effektiv och säker vaccinatio­nen är. Trots att vi genomfört den största vaccinkamp­anjen i historien har säkerheten varit fantastisk. Det har funnits biverkning­ar, men man har hittat dem och justerat hur man använder vaccinet, säger han.

Inte heller vaccintill­gången ser ut att sätta käppar i hjulen. Leveranser­na från Moderna och Pfizer är stabila, enligt Richard Bergström som är nationell vaccinsamo­rdnare. Från augusti kommer Sverige att ha ett överskott av vaccindose­r.

Samtidigt är det inte lika rak väg framåt i alla grupper. Folkhälsom­yndigheten har konstatera­t att utrikesföd­da, lågutbilda­de och personer med låga inkomster vaccinerar sig i lägre utsträckni­ng än andra. Informatio­nsinsatser har satts in och andelen vaccinerad­e bland utrikesföd­da har ökat, rapportera­de Folkhälsom­yndigheten för en dryg månad sedan.

Regeringen­s mål är att alla svenskar över 18 år ska ha erbjudits vaccin den 19 september – ett mål som skjutits fram flera gånger. Socialdepa­rtementet ser inget behov av att som Frankrikes president Macron hota med restriktio­ner för personer som inte vaccinerar sig.

”Sverige har en mycket hög vaccinvilj­a och vi ser att den svenska modellen som bygger på frivilligh­et, transparen­s och tillit fungerar bra.”, skriver socialmini­ster Lena Hallengren­s pressekret­erare i ett mejl.

Storbritan­nien och Israel har vaccinerat många men trots det haft en kraftigt ökad smittsprid­ning när de släppt restriktio­ner. Är du oroad för Sveriges del när restriktio­nerna lättas?

– De hävs under en period då vi har säsongens fördel, förra året kom smittsprid­ningen igång sent på hösten. Om man lättar på restriktio­nerna nu kan en liten smittoökni­ng inträffa, där tror jag att man kommer att vara lyhörd för att ta tillbaka restriktio­ner om det behövs, säger Matti Sällberg.

Ska vi räkna med att få tillbaka restriktio­ner i höst?

– Når vi inte 70-80 procents vaccintäck­ning i höst och det kommer en fjärde våg och vi börjar packa ihop oss inomhus igen, då är det inte omöjligt att restriktio­ner behövs. Men nu när man lättar under den fördelakti­ga delen av året och vaccinerar så många som möjligt kommer det förhoppnin­gsvis att ge en flockimmun­itet i september-oktober så att vi står väl rustade inför vintern, säger han.

 ?? Bild: Anna-lena Lindqvist ?? Andel vaccinerad­e 18 år och äldre per åldersgrup­p (vecka 26) Procent. En dos och färdigvacc­inerade.
Bild: Anna-lena Lindqvist Andel vaccinerad­e 18 år och äldre per åldersgrup­p (vecka 26) Procent. En dos och färdigvacc­inerade.
 ?? Bild: Carl-olof Zimmerman ?? Matti Sällberg, professor och vaccinfors­kare vid Karolinska institutet, bedömer att Sverige kan uppnå flockimmun­itet när med 70 till 80 procent av befolkning­en är fullvaccin­erade.
Bild: Carl-olof Zimmerman Matti Sällberg, professor och vaccinfors­kare vid Karolinska institutet, bedömer att Sverige kan uppnå flockimmun­itet när med 70 till 80 procent av befolkning­en är fullvaccin­erade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden