Hallandsposten

HD:S beslut: Advokat ska uteslutas

Vid upprepade tillfällen lämnade advokaten från Västsverig­e vidare uppgifter från häktade klienter. Nu har Högsta domstolen beslutat att mannen ska uteslutas från Advokatsam­fundet. Han blir den fjärde brottmålsa­dvokaten sedan i våras som blir fråntagen si

- Erika Nekham TT

”Överträdel­ser av det slag som han hade gjort sig skyldig till riskerar, enligt Högsta domstolen, att undergräva förtroende­t för advokatkår­en till nackdel för frihetsber­övade personer”, skriver domstolen i ett pressmedde­lande.

Advokaten har under flera år arbetat som försvarsad­vokat, ofta med uppdrag åt personer inom den kriminella nätverksmi­ljön i Västsverig­e. Det som gör att han nu blir av med sin advokattit­el är att han agerat i strid mot restriktio­ner som gällt för två häktade klienter.

Dels har han kontaktat ett potentiell­t alibivittn­e i ett mordförsök­särende och vidarebefo­rdrat uppgifter om vad en klient sagt, dels har han upprättat en handling och lämnat informatio­n från en annan klient om ekonomiska angelägenh­eter till dennes fru – samtidigt som klienten misstänkte­s för allvarlig ekonomisk brottsligh­et.

Högsta domstolen anser att advokaten i båda fallen missbrukat en central regel för advokatver­ksamheten, och att han måste ha insett att hans agerande stod i strid med restriktio­nerna.

”Det har inte varit fråga om att förmedla informatio­n som var uppenbart harmlös och som inte kunde leda till att utredninge­n försvårade­s”, skriver HD.

Advokaten hävdar att han inte åsidosatt sina plikter som advokat.

När Advokatsam­fundets disciplinn­ämnd tidigare tog upp fallet beslutade den att utdela en varning till advokaten och att han skulle böta med den högsta straffavgi­ften, 50 000 kronor. Handlingar­na var dock inte tillräckli­gt allvarliga för att han skulle uteslutas helt ur samfundet, ansågs det. Det höll dock inte Justitieka­nslern med om och överklagad­e ärendet till Högsta domstolen som nu alltså ändrar nämndens beslut.

Detta är den fjärde uteslutnin­gen på kort tid. I slutet av juni uteslöts två män som läckt hemliga uppgifter ur brottsutre­dningar till kriminella inom gängmiljön i Stockholm. Det hela upptäcktes när den svenska polisen fick tillgång till chattar från den knäckta kryptering­stjänsten Encrochat där advokatern­a, som kallats ”Kungen” och ”Prinsen”, chattat med kriminella.

I våras uteslöts en annan advokat sedan hon förmedlat brev mellan en klient som satt häktad med restriktio­ner i ett stort narkotikam­ål i Stockholm och dennes flickvän.

 ?? Bild: Magnus Andersson ?? Högsta domstolen ändrar Advokatsam­fundets tidigare beslut.
Bild: Magnus Andersson Högsta domstolen ändrar Advokatsam­fundets tidigare beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden