Hallandsposten

Låga grundvatte­nnivåer i söder

Grundvatte­nnivåerna i landets sydöstra delar, Skåne och Gotland ligger mycket under de normala nivåerna, enligt Sveriges geologiska undersökni­ng (SGU).

- Veronika Åström/tt

I går släpps en ny prognos från SGU, och än så länge är nivåerna ganska normala i större delen av landet, enligt Fredrik Mossmark, hydrogeolo­g på myndighete­n.

– Det är inga dramatiska förändring­ar från förra veckan gällande nivåerna. Det är kanske lite lägre nivåer i Norrlands inland för små magasin, säger han.

Landets sydöstra delar, Skåne och Gotland har sjunkande nivåer och ser ut att få ganska låga nivåer framöver.

I västra Blekinge är det låga nivåer i de stora vattenmaga­sinen, som generellt används för kommunal vattenförs­örjning.

– I större delen av Skåne och på Gotland är nivåerna också mycket under de normala.

När det gäller de små magasinen, som används till vattenförs­örjning för enskilda fastighete­r och på mindre orter, sticker också en del av Skåne och Gotland ut med låga nivåer just nu.

– De kan vara mer känsliga för långa torrperiod­er och om det fortsätter att vara torrt kan det bli mycket låga nivåer i många magasin i ganska stora delar av landet, beroende på hur vädret utvecklar sig. Är det ett kritiskt läge just nu?

– Jag bedömer det inte så, men vi har olika scenarier vi tittar på och blir det fortsatt torrt blir det så klart en sådan risk.

Veckans värmebölja kan påverka vattennivå­n, men det blir inte till kritiska nivåer om den åtföljs av en blötare period. Om hela juli däremot blir fortsatt varm och torr så är det främst de stora magasinen i den sydöstra delen av landet som kan drabbas.

– De låga nivåerna kanske också sträcker sig in över större delen av Västra Götaland, utom västkusten. Prognosen ser lite bättre ut för norra Halland och Bohuslän.

Om värmebölja­n håller i sig en månad eller längre kan det påminna om 2018, som var en extremt torr sommar, enligt Mossmark.

– Men då drabbades större delar av landet. Där är vi inte riktigt ännu, men det beror på hur sommaren utvecklar sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden