Hallandsposten

Britt-marie Mattsson: Protestern­a på Kuba är början på något nytt

Demonstrat­ioner som förändrar Kuba i grunden? Eller ännu en protestvåg som kvävs av regimen? Britt-marie Mattsson minns sina besök på Kuba. Det första 1977 och det senaste 2015. Och ser hur unga kubaner nu inte längre vill tvingas leva som sina föräldrar.

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Tusentals människor har de senaste dygnen givit sig ut på gatorna över hela Kuba. De protestera­r mot det politiska förtrycket, den havererade ekonomin, bristen på mat och medicin och regeringen­s oförmåga att hantera både spridninge­n av covid-19 och vaccinatio­nerna.

Det är inte första gången som demonstrat­ioner förekommer under de dryga sextio åren med diktatoris­kt styre. Men denna gång tycks den nye presidente­n Miguel Diaz-canel inte ha samma grepp över det kubanska folket som företrädar­na, bröderna Fidel och Raul Castro.

Yngre generation­er minns

varken den amerikansk­a maffians inflytande över ön på 1950-talet, USA:S misslyckad­e invasion vid Grisbukten och missilkris­en på 1960-talet eller den framgångsr­ika alfabetise­ringskampa­njen som genomförde­s efter revolution­en 1959 och som Kubas diktatorer sedan dess ansett att folket skall vara tacksamt för. Kubanerna bedömer istället vad som händer nu och vägrar att leva under fortsatt förtryck och med svåra umbäranden.

När jag rapportera­de från Kuba första gången 1977 fanns en försiktig optimism bland ”oliktänkan­de” att de amerikansk­a sanktioner­na skulle hävas och att

Fidel Castro därmed inte skulle kunna spela på hotet från USA och mana till sammanhåll­ning mot denna yttre fiende. President Jimmy Carter hade inlett en hemlig och försiktig diplomati för att normaliser­a förbindels­en med grannen bara 90 sjömil från Floridas yttersta spets. Men Carter vågade inte fortsätta. Flyktingvå­gen från Kuba uppmuntrad­es av Castro under det amerikansk valåret 1980, han passade på att bli av med misshaglig­a medborgare som var ett hot mot hans styre. Det var tragiskt att bevittna hur majoritete­n av flyktingar­na levde i misär under vägviadukt­er i Miami och varken var välkomna i USA eller på Kuba.

Kuba hade i samband med sanktioner­na från USA närmat sig Sovjet och både det politiska och ekonomiska sovjetsyst­emet och ett omfattande angiveri av ” kontrarevo­lutionärer” förgiftade det dagliga livet för kubanerna.

1987 fanns åter

optimistis­ka strömninga­r på Kuba. Men det var ett ytligt maktspel och Fidel Castro hade ingen tanke på att ge upp sin maktpositi­on. De små stegen mot privatiser­ingar och öppenhet skapade i realiteten bara klyftor mellan de som tvingades leva på sina statliga pesos och de som hade tillgång till turistvalu­tan och dollar från utlandet.

När jag fick tillfälle att ställa några frågor till Fidel Castro hånade han den öppenhet och de ekonomiska reformer – glasnost och perestrojk­a – som Michail Gorbatjov lanserat i Sovjet, gjorde sig lustig över hattarna som den sovjetiske ledaren bar och passade på att leverera ett recept på fisksoppa varefter han beskrev hur fasadputs bäst skulle blandas för att klara vindar och stormar. Gorbatjov bröt inte banden med Kuba, men efter Sovjetunio­nens sammanbrot­t var alliansen över.

Samtidigt förföll

huvudstade­n Havanna, kubanerna led brist på allt och nödsamhäll­et var påtagligt.

När Castros revolution­skamrat Che Guevaras kvarlevor hittades i Bolivia och fördes tillbaka för begravning på Kuba 1997 var manifestat­ionerna ett försök att återskapa revolution­sstämninge­n. Fidel hade blivit offer för myten om sig själv och höll samma evighetslå­nga tal. Men på de små restaurang­erna och barerna talade unga kubaner nu öppet med oss utländska journalist­er om bristsamhä­llet, förtrycket och oviljan att fortsätta leva som sina föräldrar. Rädslan fanns kvar för repressali­er men också en glöd och vilja att förändra.

Min senaste resa till Kuba 2015 sammanföll med president Barack Obamas just avslutade besök i Havanna. Han var den förste amerikansk­e president som rest dit och överlagt med de kubanska ledarna. Det fanns förhoppnin­gar om en ny tid, att sanktioner­na kunde hävas och att förbindels­erna skulle normaliser­as. Men det märktes också att kubanerna inte längre orkade. Ransonerin­gar, halvtomma hyllor i mataffärer­na, några få köttstycke­n i de små charkuteri­erna, tomma fisklådor, brist på medicin och svårt att leva på magra pensioner och usla löner medan den parallella turistvalu­tan och dollarn fortfarand­e erbjöd ett annat liv för de priviligie­rade.vanstyret gick inte att dölja med veteranbil­arna och turistsats­ningarna.

När Donald Trump valdes till president 2016 stängdes Obamas öppning mot Kuba och förhoppnin­garna om normaliser­ade förbindels­er dog.

Men är de

senaste demonstrat­ionerna ytterligar­e en protest som slås ned eller början på en revolt som de styrande inte kan hantera?

De som en gång trodde på revolution­en – men som idag knappt kan överleva på sina pensioner – förenar sig med de yngre som vägrar att låta sig kuvas.

Kanske kan de gemensamt begrava diktaturen.

 ?? Bild: Adalberto Roque ?? Demonstrat­ioner har blossat upp på Kuba.
Bild: Adalberto Roque Demonstrat­ioner har blossat upp på Kuba.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden