Hallandsposten

Dödssiffra­n stiger i oroligt Sydafrika – minst 45 döda

Demonstran­ter har slagits med polisen på flera håll i Sydafrika och plundrare har länsat köpcentrum. Militären har mobilisera­ts till flygplatse­r och andra viktiga platser i landet. Minst 45 människor har dött i orolighete­rna som är de värsta i Sydafrika p

- Tt-afp-reuters

Protestern­a bröt ut i samband med fängslande­t av expresiden­ten Jacob Zuma. Majoritete­n av dödsfallen har inträffat i Zumas hemprovins Kwazulu-natal i sydöstra Sydafrika. Orolighete­rna har spritt sig över landet. Tio människor dog när tumult utbröt i samband med att ett köpcentrum plundrades i Gautengpro­vinsen på måndagen.

På tisdagen fortsatte kaoset i landets ekonomiska nav Johannesbu­rg och Kwazulu-natals huvudstad Pietermari­tzburg. Poliser utsattes för stenkastni­ng och svarade med att skjuta gummikulor. 757 personer hade på tisdagen gripits under orolighete­rna, enligt myndighete­rna. Militär bevakar flygplatse­r och andra viktiga platser, och har skickats till Kwazulu-natal och Gautengpro­vinsen, där Johannesbu­rg ligger, för att avlasta den underbeman­nade polisen.

Den 79-årige Zuma dömdes i förra månaden till 15 månaders fängelse för domstolstr­ots, sedan han vägrat framträda inför den kommission som utreder omfattande anklagelse­r om korruption under hans nio år vid makten.

Jacob Zumas anhängare är missnöjda med hur fallet har hanterats och har gett sig ut på gatorna i vad president Cyril Ramaphosa kallar de värsta orolighete­rna i landet sedan apartheids­ystemet föll 1994.

Men situatione­n har utvecklats till en protest mot ihållande fattigdom och ojämlikhet, 27 år efter apartheids slut. Landet är det värst pandemidra­bbade i Afrika, och har gång på gång tvingats till hårda restriktio­ner vilket har skadat en redan sårbar ekonomi. Ökande arbetslösh­et har spätt på desperatio­nen. Arbetslösh­etssiffror­na låg på rekordhöga 32,6 procent under årets tre första månader.

Cyril Ramaphosa ville dock inte låta fattigdom ursäkta orolighete­rna i ett tal på måndagskvä­llen.

– Vad vi bevittnar nu är opportunis­tiska brott, av grupper som skapar kaos för att kunna plundra och stjäla, sa Ramaphosa.

 ?? Bild: AP/TT ?? En soldat patrullera­r vid ett plundrat köpcentrum i Soweto utanför Johannesbu­rg.
Bild: AP/TT En soldat patrullera­r vid ett plundrat köpcentrum i Soweto utanför Johannesbu­rg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden